NOS NieuwsAangepast

Dodelijke injecties omstreden

Het moet een aangrijpend gezicht zijn geweest, de doodsstrijd van Clayton D. Lockett, gisteravond in Oklahoma. Zijn executie door middel van een dodelijke injectie ging helemaal mis. Ooggetuigen zagen hem minutenlang kronkelen op een brancard. Bijna drie kwartier na het begin van de executie overleed Lockett.

Er zijn vaker berichten dat terdoodveroordeelden onnodig lijden als ze worden geëxecuteerd. Bij een eerder geval in Oklahoma zei een gevangene nadat hij de injectie had gekregen dat hij zijn hele lichaam voelde branden.

In Ohio zaten ooggetuigen tien minuten lang te kijken naar een gevangene, die naar adem hapte, waarna hij overleed.

Gifcocktail

Bijna alle Amerikaanse staten, waar de doodstraf wordt uitgevoerd, maken gebruik van een dodelijke gifcocktail. Eerst wordt een verdovingsmiddel toegediend, waardoor de gevangene bewusteloos raakt. Daarna wordt een tweede middel geïnjecteerd, de spieren raken verlamd en de ademhaling wordt stilgelegd. En als laatste wordt gif toegediend, waardoor het hart stopt.

'Humane manier'

Er wordt voor deze methode gekozen, omdat het de meest pijnloze en humane manier van executeren zou zijn. Al zijn vooral anti-doodstraf-activisten het daar niet mee eens. Gevangenen zouden wel degelijk pijn voelen, maar omdat ze verlamd zijn, kunnen ze zich niet uiten.

Sinds enige tijd hebben staten het erg moeilijk om aan de stoffen voor de dodelijke injecties te komen. Veel bedrijven willen niet geassocieerd worden met de uitvoering van de doodstraf. Ze zijn bang om andere klanten te verliezen en soms worden ze lastig gevallen door anti-doodstraf-activisten. Europese leveranciers van ingrediënten hebben zelfs een embargo ingesteld, zodat hun middelen niet mogen worden gebruikt bij de uitvoering van de doodstraf.

Vervangende middelen

Staten zijn nu op zoek naar vervangende stoffen voor de gifcocktail en houden koste wat het kost geheim waar ze de stoffen nu vandaan halen. Vaak gaat het om combinaties van middelen, waarvan nog niet helemaal duidelijk is hoe een executie gaat verlopen.

Terdoodveroordeelden spannen om die reden rechtszaken aan om hun executie te voorkomen. Zij willen weten welke middelen gebruikt worden en waar ze vandaan komen. En ze willen de garantie dat deze middelen een snelle en pijnloze dood veroorzaken. Clayton Lockett wilde ook uitstel. De rechters gaven hem in eerste instantie gelijk, maar de gouverneur van Oklahoma schoof die uitspraak terzijde en tekende zijn doodvonnis.

Vaak eindigen dit soort omstreden discussies in de VS pas als het Hooggerechtshof zich erover heeft uitgesproken. Dat heeft zaken over dodelijke injecties tot nu toe geweigerd. Maar volgens juridische experts is het een kwestie van tijd voordat het hof zich erover gaat buigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl