NOS NieuwsAangepast

Winst Shell gehalveerd

De winst van olie- en gasmaatschappij Royal Dutch Shell is in de eerste drie maanden bijna gehalveerd. Vooral een forse afschrijving van 2 miljard euro op de waarde van raffinaderijen in Azië en Europa trok de winst omlaag.

Een jaar geleden werd nog ruim 8,2 miljard dollar (5,0 miljard euro) verdiend; nu is de winst 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro).

Best te spreken

Volgens Shell is de winstgevendheid verbeterd, maar "we zitten in een industrie die net als in 2013 erg op en neer gaat", zegt topman Ben van Beurden. De op en neer golvende marktomstandigheden vertalen zich in ook in de kwartaalresultaten.

Zonder de afschrijving op de raffinaderijen zou de winst vergelijkbaar zijn geweest met een jaar geleden. Beleggers zijn daarom best te spreken over de resultaten. Het aandeel Shell steeg bij opening van de AEX meer dan 3 procent.

Rusland

De spanningen in Rusland hebben geen effect op de winstgevendheid van Shell, maar volgens de financiële topman, Simon Henry, houdt Shell de situatie zeer nauwlettend in de gaten.

"We zullen ons altijd houden aan de sancties. Op dit moment doen wij vooral zaken met Gazprom en dat bedrijf wordt niet direct getroffen", zegt Henry in een telefonische toelichting. Dit in tegenstelling tot oliebedrijf Rosneft, dat nauw samenwerkt met BP. Maar zolang de spanningen duren, zal Shell geen nieuwe investeringen doen in Rusland.

Schalieolie

Shell wil concurrerender worden vooral met het oog op de veranderingen in de olie- en gasindustrie. Met name de ontwikkeling van de schalieolie- en schaliegas-industrie in de VS heeft impact.

Aan de productiekant ('upstream') werd vooral aan gas meer verdiend, maar moest er op de exploratie van bronnen worden afgeschreven en waren er hogere kosten.

Geraffineerd

Aan de 'downstream'-kant, de raffinage, staan de resultaten zwaar onder druk door de lage winstmarges. Raffinaderijen kampen wereldwijd met overcapaciteit en achterblijvende vraag.

De investeringen bedroegen in het eerste kwartaal 7,7 miljard euro, onder meer door de aankoop van de lng-activiteiten (vloeibaar gas) van het Spaanse olie- en gasbedrijf Repsol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl