NOS NieuwsAangepast

Omstreden olietanker nadert R'dam

Een Russische tanker met de eerste lading olie uit het Noordpoolgebied is op weg naar de Rotterdamse haven. De lading is omstreden. Milieubewegingen en deskundigen maken zich zorgen over de winning in het gebied.

Volgens NOS-verslaggever Henrik Willem Hofs zeggen deskundigen dat er bij het boren olie kan gaan lekken en in het ijs terecht kan komen. "Dat is gevaarlijk. De olie zou meegenomen kunnen worden in dat ijs naar andere gebieden. Dat zou een grote olieramp kunnen worden."

Geld

Toch zal de Rotterdamse haven de olie niet weren, zegt Hofs. "Er zijn geen internationale verdragen over oliewinning in het Noordpoolgebied. En als er een grote stroom olie uit dat gebied gaat komen, dan is het heel slecht voor de handel als je die afwijst. Dit gaat over heel veel geld. De haven kan eigenlijk geen nee zeggen."

De Rotterdamse haven is een van de grootste overslagplaatsen voor ruwe olie van Europa. Volgens Hofs komt er jaarlijks "bijna honderd miljoen ton olie aan in de haven". Een derde daarvan komt uit Rusland.

Actie

Greenpeace stuurde begin deze week het schip Rainbow Warrior naar de Russische olietanker om te voorkomen dat de olie de haven bereikt. Een woordvoerder van de milieubeweging zei toen dat Greenpeace niet uit is op een confrontatie met de bemanning van de tanker Mikhail Ulyanov.

Milieubeweging Greenpeace voerde eind vorig jaar al actie tegen de oliewinning in het Noordpoolgebied. Eind vorig jaar probeerden actievoerders het boorplatform van het Russische gasbedrijf Gazprom te bezetten. Dertig activisten, onder wie twee Nederlanders, werden opgepakt.

Positie

De Russische olietanker heeft vannacht zijn identificatiesignaal uitgezet voor de kust van Noorwegen. De laatst bekende positie van het schip is hier te zien op de zeekaart.

"Kennelijk is Gazprom ergens bang voor", zei Greenpeace-activist Willem Wiskerke in het Radio 1-programma De Ochtend. Volgens de maritieme regels is het niet verboden om het signaal uit te zetten, maar dan moet het schip er wel een goede reden voor hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl