Politie en justitie kunnen de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit niet aan. Het Openbaar Ministerie zegt dat de omvang van de criminaliteit te groot is en dat het te weinig middelen heeft om er iets tegen te doen.

"We werken er met man en macht aan, maar er is meer dan we aankunnen", zegt landelijk officier synthetische drugs Neeltje Geldermans in de regionale kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst. "De politiek bepaalt de prioriteiten. Ik kan alleen zeggen dat ik me zorgen maak", zegt Geldermans verder.

De officier van justitie reageert hiermee op de ontdekking van een drugslaboratorium in Uden, afgelopen maandag. In het pand lagen twee lichamen. De politie wil nog niet zeggen wie de slachtoffers zijn en wat de doodsoorzaak is.

Professioneler

De spullen die in drugslabs gevonden worden, zijn steeds professioneler, zegt de politie in het NOS Radio 1 Journaal. "Het 'schuurtjeswerk' zien we steeds minder. Mensen worden deskundiger."

Het Openbaar Ministerie zegt dat het gevaar van de drugslaboratoria toeneemt. Niet alleen voor de drugscriminelen zelf, maar ook voor omwonenden van de panden.

Afval

Vooral in het buitengebied in Noord-Brabant worden door drugscriminelen steeds meer vaten met chemisch afval gedumpt. Brabantse politici praten volgende week met minister Opstelten over het probleem.

STER reclame