Drugslaboratoria worden steeds groter en professioneler en door het gebruik van andere grondstoffen nemen de risico's ook toe, stellen deskundigen. Gisteren werden er in een drugslab in Uden twee doden gevonden.

Mensen die in de labs werken, handelen soms niet erg professioneel, zegt Marchel Zomer. Hij werkt bij de Landelijke Faciliteit Ontmanteling, die drugslabs opruimt.

"Wij komen altijd binnen met ademlucht, volledig beschermd. De daders werken vaak met een maskertje van de bouwmarkt. Dat werkt niet", zegt Zomer.

Tegelijkertijd worden de labs zelf wel steeds professioneler, stelt Zomer. Meer apparatuur, meer chemicaliën, een industriëlere productie. "Het schuurtjeslab-werk zien we steeds minder. Daar waar men vroeger een rondbodemkolf van 20 liter gebruikte, gebruikt met nu stalen ketels van 100 tot soms wel 1500 liter."

Zelf maken

Lang was pmk (piperonylmethylketon) de belangrijkste grondstof voor xtc en speed. De invoer werd aan banden gelegd waardoor de de productie van xtc en speed moeilijker werd.

Eind 2012 dook een nieuwe stof op: apaan (alfa-fenylacetoacetonitril). Xtc-labs stapten massaal over en draaiden weer op volle toeren, want de grondstof was vrij verkrijgbaar. Tot een uitspraak van de rechtbank van Den Bosch eind vorig jaar, waarin het bezit van apaan werd verboden.

In aanloop naar die uitspraak zijn de xtc-producenten zelf apaan gaan produceren, maar dat is niet eenvoudig. De landelijk officier van justitie, die alle synthetische drugszaken behandelt, waarschuwde vorig jaar al dat er steeds meer risico's worden genomen bij het maken van drugs. De reden daarvoor is simpel, aldus Zomer. "Geld verdienen. Door de productie te vergroten, kun je meer slagen maken en dus meer geld verdienen."

Gedumpt afval

Door de verhoogde productie komen er veel meer afvalstoffen vrij, waarmee de toename van het aantal gedumpte vaten kan worden verklaard.

In 2013 werden er 44 drugslaboratoria aangetroffen, tegenover 29 in 2012 en 24 in 2011.

STER reclame