NOS NieuwsAangepast

Studenten schrijven zich alsnog in

Vlak voor de deadline van 1 mei kiezen studenten eieren voor hun geld en schrijven zich alsnog in bij een universiteit of hogeschool. Een paar weken geleden bleven de inschrijvingen achter. Uit een peiling op 27 april blijkt dat de eerdere achterstand nu wordt ingelopen.

Het is dit jaar voor het eerst dat studenten zich vier maanden voordat hun studie begint moeten aanmelden. Vorig jaar hadden ze tot 1 september de tijd om te bedenken welke studie bij ze past.

Na de oproep aan studenten om zich aan te melden, staat de teller bij universiteiten op 58.868. Dat is 93 procent van het verwachte cijfer van 63.000. Ook bij de Hogescholen gaat het de goede kant op. In een kleine week meldden zich 13.000 studenten. Er staan nu 93.230 studenten bij een hbo-opleiding ingeschreven, dat is 89 procent van het verwachte aantal.

Nog twee dagen

Nynke van Hurne van de Vereniging van Hogescholen is blij dat het aantal inschrijvingen hard stijgt, maar vindt het nog te vroeg om te juichen. "Studenten hebben nu meivakantie, ik hoop dat ze niet vergeten om zich snel in te schrijven. Ze hebben nog twee dagen."

Universiteiten en hogescholen hebben de uiterste aanmeldingsdatum vervroegd, zodat studenten tijd hebben voor een studiekeuze-controle die hen helpt bepalen of de opleiding bij ze past. Instellingen hopen dat er dan minder studenten van studie wisselen of uitvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl