NOS NieuwsAangepast

"Stop benzeen in fabrieken China"

Fabrieken in China moeten hun werknemers niet meer blootstellen aan de kankerverwekkende stof benzeen. Dat zeggen onderzoeksbureau SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) en pressiegroep GoodElectronics.

Benzeen wordt gebruikt als oplosmiddel of schoonmaakmiddel en wordt in China toegepast bij de fabricage van elektronica, zoals smartphones. Blootstelling aan benzeen kan leukemie veroorzaken.

In Europa is het gebruik aan strenge voorwaarden gebonden, maar in China zijn de normen ruimer en is er weinig toezicht, zegt SOMO. Er zijn alternatieven voor benzeen, maar die zijn duurder.

Dubbele standaarden

Suki Chung van de Chinese vakbond Labour Action China is in Nederland om aandacht te vragen voor het probleem. "Vergiftiging door chemische stoffen is de op één na grootste doodsoorzaak in de industrie in China," zegt ze. "We willen geen dubbele standaarden meer; als bedrijven in Europa geen benzeen gebruiken, waarom laten ze in China dan arbeiders hieraan dood gaan? Alle arbeiders hebben recht op een veilige werkplek."

Volgens Pauline Overeem van GoodElectronics nemen westerse bedrijven te weinig hun verantwoordelijkheid om de situatie in China te verbeteren. "Voor consumenten is er nog weinig keus. Er is geen certificering van fairtrade-elektronica." Ze roept de overheid als grote koper van elektronica op bij de inkoop scherpe vragen te stellen en leveranciers zo te dwingen om hun producten duurzamer te maken.

Zelfmoord

Volgens SOMO is onder meer benzeen gebruikt bij een bedrijf gelieerd aan het Nederlandse ASM International. ASM is minderheidsaandeelhouder van ASM Pacific Technology in China. Een werknemer van dit bedrijf zou aan benzeen zijn blootgesteld en kreeg in 2009 leukemie. Hij kon de juiste behandeling niet betalen en pleegde in december 2013 zelfmoord.

Volgens SOMO is ASM verantwoordelijk voor de gezondheidsrisico's in de Chinese fabriek. ASM zegt in een reactie dat uit onderzoek niet is gebleken dat er benzeen werd gebruikt bij ASM Pacific Technology. Ook is volgens het bedrijf niet vast komen te staan dat er enig verband is tussen de ziekte van de man en zijn werkzaamheden voor ASM Pacific Technology.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl