Een wetenschappelijk artikel van een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt teruggetrokken, omdat er is geknoeid met de onderzoeksdata. NRC Handelsblad schrijft dat het gaat om een stuk van hoogleraar sociale psychologie Jens Förster, maar de UvA wil de naam van de auteur niet bevestigen.

Tegen Förster was een klacht ingediend, omdat volgens de klager de uitkomsten in drie onderzoeken van hem niet konden kloppen. Het gaat om twee artikelen van hem alleen en om een artikel dat hij samen met zijn medewerker Markus Denzler heeft gepubliceerd.

Uitzonderlijk

Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) onderzocht de drie artikelen en de daarin gebruikte data. "Het LOWI adviseert om één artikel terug te trekken, omdat er verdachte data zijn gebruikt", zegt UvA-woordvoerder Paul Helbing.

Zo viel geen enkele van de ruim 2200 deelnemers af tijdens het onderzoek en dat is uitzonderlijk bij psychologische experimenten. De kans op uitkomsten zoals die in het artikel van de twee UvA-medewerkers staan, zou slechts 1 op 508 triljoen zijn.

Slecht moment

Degene die de klacht heeft ingediend, had bij Förster om de data van zijn onderzoek gevraagd, maar de hoogleraar kon de informatie niet geven.

Het is niet duidelijk of Förster met de data heeft geknoeid. "Je schrijft een artikel op basis van data die al bestaan", zegt Helbing. "Die zijn eerst verzameld en bewerkt voordat de auteur ermee aan de slag gaat. Het is dus heel lastig om vast te stellen wie wat heeft gedaan. Maar de betreffende hoogleraar is wel eindverantwoordelijk."

Miljoenenbeurs

De beslissing van de UvA komt voor Förster op een slecht moment. Hij gaat op 1 juni in Duitsland aan de slag als 'Humboldt-professor'. Hij mag de komende vijf jaar met een beurs van vijf miljoen euro onderzoek doen aan een Duitse universiteit.

Het Humboldt-professoraat wordt toegekend aan hoogleraren die een autoriteit zijn op hun vakgebied.

STER reclame