NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Poetin op feestje Schröder

Een opmerkelijk plaatje, gisteravond in Sint-Petersburg: voormalig Duits bondskanselier Schröder en president Poetin van Rusland die elkaar in de armen vallen. En dat terwijl de huidige bondskanselier Merkel diplomatiek flink in haar maag zit met Rusland vanwege de crisis over Oekraïne.

Maar Poetin en Schröder zijn nu eenmaal goede vrienden. En aangezien Schröder zijn 70ste verjaardag vierde, mocht de Russische president niet ontbreken op het feest.

Het werd gevierd in het prestigieuze Joesoepov-paleis. Onder de gasten waren prominente zakenmannen en politici uit Rusland en Duitsland, zoals de baas van het machtige Russische gasbedrijf Gazprom, waar Schröder zelf ook heeft gewerkt.

"Belachelijk"

Volgens Duitse commentatoren komt het beeld van de feestende vrienden erg ongelegen. "Zo maakt Schröder de buitenlandpolitiek van Duitsland volstrekt belachelijk", schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

De innige band tussen Schröder en Poetin is extra pijnlijk voor minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken. Schröder was als leider van de SPD zijn directe baas. Terwijl de oud-bondskanselier feest viert met Poetin, probeert Steinmeier vier Duitse waarnemers vrij te krijgen die door pro-Russische activisten in Donetsk worden gegijzeld. "Een macabere situatie", aldus de gezaghebbende krant Frankfurter Allgemeine.

STER reclame