Oud-secretaris-generaal Joris Demmink ziet af van het horen van getuigen in de civiele procedure die tegen hem is aangespannen door stichting De Roestige Spijker. Over misbruik van minderjarige jongens door Demmink gaan al jaren geruchten, maar de verdenkingen zijn nooit bewezen.

De stichting wil bewijs verzamelen dat de voormalige topambtenaar van Justitie seks heeft gehad met minderjarige jongens. Volgens de stichting is Demmink jarenlang de hand boven het hoofd gehouden. Sinds begin maart zijn getuigen gehoord.

Waarheidsvinding

Demmink kan zelf ook getuigen oproepen, maar ziet daar dus van af. Volgens zijn advocaat heeft Demmink geen behoefte om mee te werken aan een media-evenement in de rechtszaal. Ook zijn de afgelegde verklaringen volgens hem tegenstrijdig en ongeloofwaardig.

Het is na die getuigenverklaringen nog steeds niet duidelijk of Demmink wel of niet een van de verdachten was in het zogenoemde Rolodex-onderzoek. De politie onderzocht eind jaren negentig of er sprake was van een netwerk van hooggeplaatsten die seks hadden met minderjarige jongens.

Getuigen hebben tegenstrijdige verklaringen afgelegd of Demmink een van de verdachten was in het Rolodex-onderzoek.

Twee weken geleden zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nog dat de zaak Demmink "niks was, niks is en niks wordt". Volgens hem is Demmink nooit genoemd in het Rolodex-onderzoek.

STER reclame