NOS NieuwsAangepast

Lek Internet Explorer: wat te doen?

Eerst waarschuwden de Amerikanen, en nu zegt ook de Nederlandse politie: gebruik voorlopig geen Internet Explorer om te surfen op het internet. Maar waarom? En wat dan wel? Vijf vragen aan NOS-techexpert Rachid Finge.

Wat is dit voor lek?

Er is een probleem met de beveiliging in Internet Explorer (IE), de browser die standaard bij Windows zit. Het beveiligingslek zit in alle versies van Internet Explorer die de laatste dertien jaar zijn uitgebracht.

Hackers kunnen een speciale, gevaarlijke website opzetten. Zodra een gebruiker van Internet Explorer die site bezoekt, kan de hacker bijvoorbeeld een virus op de computer installeren.

Een hacker moet er dus wel eerst in slagen om gebruikers van Internet Explorer naar zo'n gevaarlijke website te lokken. Dat kan via een link in een e-mail of op sociale media. Je loopt als IE-gebruiker dus niet onmiddellijk gevaar, maar er is wel een groot risico als je per ongeluk op een foute link klikt.

Hoe kan ik mezelf beschermen?

Op dit moment kun je voor alle zekerheid het beste een andere browser dan Internet Explorer gebruiken, zoals Chrome, Firefox of Opera. Dat is wat de Nederlandse politie en ook het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid aanraden.

Microsoft, de maker van Internet Explorer, biedt nog een oplossing, namelijk het inschakelen van de "uitgebreide beveiligde modus". Je kunt IE dan gebruiken zonder vatbaar te zijn voor het beveiligingslek, maar daar staat een flink nadeel tegenover: websites als YouTube werken dan niet meer goed. Bovendien hebben niet alle versies van IE die uitgebreide beveiliging.

Ondertussen werkt Microsoft aan een beveiligingsupdate om het probleem definitief te verhelpen. Die update komt er niet voor Windows XP.

Wat als ik Windows XP heb?

Begin april is Microsoft gestopt met de ondersteuning van Windows XP. Dat betekent dat er sindsdien geen beveiligingsupdates voor XP meer uitkomen (tenzij je de overheid bent en miljoenen euro's betaalt).

Je zult zien dat Microsoft over een tijdje met een update voor Internet Explorer komt om het beveiligingsprobleem op te lossen. Die update doet het bijvoorbeeld op Windows 7 en Windows 8, maar niet op XP. Daarom kunnen XP-gebruikers het beste overstappen op een andere browser of een recenter besturingssysteem installeren.

Zijn er al slachtoffers?

De ontdekker van het lek, het beveiligingsbedrijf FireEye, zegt dat criminelen het lek inmiddels misbruiken, bijvoorbeeld om een virus op iemands computer te installeren. Vooral grote bedrijven en financiële instellingen zouden doelwit zijn; daar valt immers het meeste te halen.

Hoeveel mensen gebruiken Internet Explorer?

Ooit was Internet Explorer veruit de meeste gebruikte browser op internet, maar die tijden zijn voorbij. Desondanks gebruikt grofweg een kwart van de PC-gebruikers nog altijd IE. In Nederland is dat zelfs een derde, vandaar de waarschuwingen van de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten.

Is Windows Phone ook vatbaar?

Nee, gebruikers van Windows Phone hebben geen last van dit lek, maar let op: tablets met Windows wel, zo blijkt uit technische documentatie van Microsoft. Dat is een probleem, want voor sommige Windows-tablets zijn geen alternatieve browsers beschikbaar. Goed opletten op welke link je drukt dus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl