Het Deense restaurant Noma van topkok René Redzepi is voor de vierde keer gekozen tot beste restaurant ter wereld. Ook in 2010, 2011 en 2012 voerde Noma de lijst aan van de 50 beste restaurants ter wereld. De lijst wordt ieder jaar samengesteld door het Britse tijdschrift Restaurant Magazine.

Vorig jaar ging die titel naar El Celler de Can Roca in de Spaanse stad Girona. Dat restaurant moet nu genoegen nemen met een tweede plaats. Op de derde plaats eindigde Osteria Francescana in het Italiaanse Modena.

Rendiertong

In Noma wordt gekookt met ingrediënten die voornamelijk uit Denemarken zelf en soms ook uit de andere Scandinavische landen komen. Zo gebruikt Redzepi bijvoorbeeld mos, rendiertong, zee-egels en IJslandse skyr, een soort yoghurt. Ook de naam van het restaurant verwijst naar de kookstijl: het is een samentrekking van de woorden nordisk (Scandinavisch) mad (eten).

In het 2-sterren-restaurant in een oud pakhuis in het havendistrict van Kopenhagen kunnen 45 gasten terecht. Het is niet makkelijk er een tafeltje te reserveren. De wachtlijst is erg lang.

Vorig jaar kwam Noma in opspraak toen tientallen gasten na een diner in de sterrentent ziek werden. Ze bleken besmet met het veelvoorkomende norovirus.

De Librije

Het enige Nederlandse restaurant op de lijst is De Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle. Het staat op de 29ste plaats. Vorig jaar was De Librije helemaal uit de lijst verdwenen.

Ook de Nederlander Richard Ekkebus hoort bij de beste koks ter wereld. Met zijn restaurant Amber in HongKong staat hij op nummer 24.

De beste restaurants:

1. Noma, Kopenhagen, Denemarken

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanje

3. Osteria Francescana, Modena, Italië

4. Eleven Madison Park, New York, Verenigde Staten

5. Dinner By Heston Blumenthal, Londen, Groot-Brittannië

6. Mugaritz, San Sebastían, Spanje

7. D.O.M., Sáo Paulo, Brazilië

8. Arzak, San Sebastián, Spanje

9. Alinea, Chicago, Verenigde Staten

10. The Ledbury, Londen, Groot-Brittannië

11. Mirazur, Menton, Frankrijk

12. Vendôme, Bergisch Gladbach, Duitsland

13. Nahm, Bangkok, Thailand

14. Narisawa, Tokyo, Japan

15. Central, Lima, Peru

16. Steirereck, Wenen, Oostenrijk

17. Gaggan, Bangkok, Thailand

18. Astrid Y Gastón, Lima, Peru

19. Fäviken, Järpen, Zweden

20. Pujol, Mexico City, Mexico

29. De Librije, Zwolle

STER reclame