NOS NieuwsAangepast

Atari-legende blijkt waargebeurd

Een van de bekendste computerlegendes klopt. Computerfabrikant Atari heeft in de jaren 80 inderdaad grote hoeveelheden van het mislukte videospelletje E.T. gedumpt op een vuilnisbelt in de Amerikaanse staat New Mexico. Onderzoekers hebben honderden spelletjes teruggevonden.

"Ik ben blij dat we belangstellenden van de opgravingen iets kunnen laten zien", zei een van de onderzoekers die voor een documentaire op zoek gingen naar de gedumpte computerspelletjes. Hij hield triomfantelijk een van de gevonden spelletjes omhoog en meldde dat er nog honderden andere exemplaren in de opgegraven rotzooi lagen.

Hardnekkig

Al jaren waren er hardnekkige geruchten dat Atari in 1983 miljoenen exemplaren van het spelletje E.T. the Extra-Terrestrial dumpte op een vuilnisbelt in de plaats Almogordo. De computergame bleek onspeelbaar en werd daarom allesbehalve een verkoopsucces.

Zelf ontkende de computerfabrikant de dump altijd, maar na ruim dertig jaar kregen de documentairemakers toestemming van de lokale autoriteiten om op zoek te gaan naar het waarheidsgehalte van de legende.

De documentaire over de geschiedenis van Atari als grootste computerspelletjesfabrikant van begin jaren 80 verschijnt naar verwachting later dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl