Amsterdam heeft op de eerste Koningsdag ongeveer evenveel bezoekers getrokken als vorig jaar op 30 april. "Er is een mooi feest gevierd", zei burgemeester Van der Laan.

270.000 mensen waren met de trein naar Amsterdam gekomen. Op station Amsterdam-Zuid was het aan het einde van de avond erg druk met vertrekkende reizigers. De toegangspoortjes werden af en toe gesloten om te voorkomen dat het te druk werd op de perrons.

Grote schoonmaak

De rommel die na het feest en de vrijmarkt in de stad achterbleef wordt vannacht opgeruimd. Ook tien Rotterdamse straatvegers helpen mee bij de grote schoonmaak in Amsterdam. In Rotterdam zelf was het volgens de politie vooral gezellig en lekker druk. In de regio Rijnmond werden iets meer dan tachtig mensen aangehouden; de meesten voor openbare dronkenschap, opstootjes en wildplassen. Een agent raakte lichtgewond. Hij kreeg een kopstoot toen hij iemand wilde aanhouden.

Ook Utrecht zegt dat het aantal bezoekers in de stad dit jaar niet veel afwijkt van andere jaren. Er werden 37 mensen opgepakt. Op diverse locaties was het druk, maar het bleef beheersbaar, zegt de gemeente. Vooral het Domplein en Neude trokken veel mensen.

Eindhoven was dit jaar goed voor zo'n 180.000 bezoekers die op verschillende plaatsen in de stad feestvierden. Dat zijn er een paar duizend meer dan vorig jaar. De politie zegt dat er tot 22.00 uur negentien mensen zijn opgepakt, voor onder meer vechtpartijen, vandalisme en diefstal.

Strenge controle

In Haarlem heeft de strenge controle op alcoholbezit onder jongeren gewerkt, zegt de gemeente. In totaal werden 49 jongeren gecontroleerd, van wie er maar één een boete kreeg. Sinds begin dit jaar mogen jongeren pas een biertje kopen als ze 18 jaar of ouder zijn. Dat was voor de jaarwisseling nog 16 jaar.

In Breda is de eerste editie van 538 Koningsfeest goed verlopen, melden regionale media. "Breda en 538 Koningsfeest zijn echt verliefd op elkaar geworden. Het is fijn om na jaren in Amsterdam ook het zuiden te kunnen bedienen", zegt de organisatie in BN De Stem.

Leger viert mee

In de Afrikaanse gebieden waar Nederlandse militairen zijn gestationeerd is ook Koningsdag gevierd. Het Nederlandse detachement in Mali heeft stroopwafels uitgedeeld, er is een heildronk uitgebracht en een barbecue gehouden.

De Nederlandse militairen in Zuid-Sudan hebben ook op de verjaardag van de koning getoost. Er waren ook haring, kaas en zelfgemaakte bitterballen.

STER reclame