NOS NieuwsAangepast

Eerste Koningsdag lijkt geslaagd

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten deze eerste Koningsdag De Rijp en Amstelveen. Maar traditiegetrouw werd ook in de rest van het land feest gevierd. In alle provincies waren er vanmiddag vrijmarkten, braderieën en muziekoptredens.

In de Friese plaats Kollum kwamen minder mensen af op de aubade dan andere jaren. Dat is opmerkelijk want vandaag werd ook bekend dat 89 procent van de Friezen vindt dat koning Willem-Alexander het goed doet en dat de aubade een eerbetoon is aan hem.

In de stad Groningen gold dit jaar een verbod op het meenemen van meer dan een blikje of flesje alcohol. De feestgangers trokken zich daar weinig van aan liepen met tassen vol drank over straat. Volgens RTV-Noord werd er in de middag niet of nauwelijks meer gecontroleerd.

Koningsschaap

In Drenthe stond op de vrijmarkt in Meppel een gigantische kroon van bamboestokken en postelastieken. Meppel pakte groter uit dan andere jaren in het kader van Meppel cultuurstad van Drenthe, 200 jaar koninkrijk en het één-jarig koningschap van Willem-Alexander. De kroon was versierd met honderden oranje ballonnen.

Op kinderboerderij De Lariks in Assen werd vanochtend een bijzonder schaap geboren. Het lam kwam rond half negen ter wereld, door het huidsmeer was het beest helemaal oranje. Het Koningsschaap kreeg de toepasselijke naam Willem-Alexander.

Jorritsma op vrijmarkt

In Almere in Flevoland stond burgemeester Annemarie Jorritsma op de vrijmarkt tussen de handelaren, ontdekte Omroep Flevoland. Volgens Jorritsma schrikken sommige van haar klanten, omdat ze eerst naar de goederen kijken en dan pas zien wie er verkoopt. Jorritsma wil met de opbrengst van haar verkoop een schommel voor haar kleinkinderen kopen.

Het jaarlijkse feest van Radio 538 is dit jaar niet op het Museumplein Amsterdam, maar in Breda. Tienduizenden mensen kwamen af op de optredens van onder anderen Alain Clarke en Armin van Buren.

Ook in Eindhoven stroomde het vol. Ieder jaar bezoeken honderdduizenden de stad om feest te vieren. Dit jaar is het Oranjefeest opgesplitst in drie onderdelen: dance, music en family.

Brand in frituurpan

In Utrecht was het vooral op het Domplein en Neude erg druk. De vrijmarkt, die tot 18.00 uur duurde, trok veel koopjesjagers. Er ontstond even opwinding toen brand uit brak in een eettent in de Kanaalstraat. De brandweer kon maar moeilijk door de mensenmassa komen. Het bleek uiteindelijk te gaan om een brandje in een frituurpan dat al voor de komst van de brandweer was geblust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl