Nederland vindt dat Willem-Alexander het goed heeft gedaan in het eerste jaar van zijn koningschap. Dat blijkt uit de Koningsdagenquête van de NOS, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.

Bekijk hier alle resultaten van de NOS Koningsdagenquête (.pdf)

71 procent van de Nederlanders is tevreden over de manier waarop Willem-Alexander het afgelopen jaar heeft geregeerd. Daarmee komt hij dicht in de buurt van zijn moeder Beatrix. In 2012, ze zat toen al 32 jaar op de troon, was 78 procent tevreden over haar koningschap.

Het vertrouwen in Willem-Alexander is sinds het dieptepunt in 2012 flink gestegen tot 74 procent.

.

Menselijkheid

De koning wordt vooral gewaardeerd om zijn betrokkenheid en menselijkheid. Meer dan driekwart vindt dat hij als staatshoofd Nederland goed vertegenwoordigt in het buitenland. Dat wordt door 77 procent van de ondervraagden ook als zijn belangrijkste taak beschouwd.

Dat de koning zijn persoonlijke kant liet zien tijdens zijn bezoek aan de Olympische Spelen in Sotsji blijkt voor 79 procent geen probleem te zijn. 6 procent vindt dat hij zich formeler had moeten opstellen.

In een jaar waarin de vriendschapsrelatie met Rusland onder druk kwam te staan, leidde het bezoek van de koning aan president Poetin tot discussie. Uit de enquête blijkt echter dat meer dan een derde (37 procent) geen moeite heeft met de manier waarop de koning met Poetin is omgegaan. 14 procent heeft er wel moeite mee en 38 procent staat er neutraal tegenover.

Steun voor monarchie

De monarchie als staatsvorm kan nog steeds op de steun van het overgrote deel van de bevolking rekenen. Opvallend is wel dat die steun juist het afgelopen jaar is gedaald. Naast de groep mensen die liever een republiek heeft, groeit vooral de groep mensen die er geen mening over heeft.

.

Modernisering

Vorig jaar vond tweederde het nodig dat Willem-Alexander het koningschap moderniseert. Nu is dat nog maar de helft. Bij de vraag op welke aspecten het koningschap gemoderniseerd zou moeten worden, staan net als vorig jaar de jaarlijkse uitkering en de privileges bovenaan. Opvallend is dat het aantal mensen dat hier een uitgesproken mening over heeft, is gedaald.

.

Máxima

Bijna 80 procent is tevreden over de manier waarop koningin Máxima haar rol naast de koning heeft vervuld. Ze wordt vooral geroemd om haar betrokkenheid en ruim tweederde vindt het prima dat ze ook een eigen carrière heeft.

Máxima krijgt het rapportcijfer 7,9, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (7,8). Willem-Alexander en Beatrix krijgen allebei een 7,6. Voor de koning betekent dat een lichte stijging, voor de voormalige koningin een lichte daling.

.

Beatrix

Na een jaar als prinses wordt Beatrix door de helft van de Nederlanders (55 procent) niet gemist als koningin. 9 procent mist haar wel en 33 procent is neutraal. Ruim een derde vindt dat Beatrix, nu ze geen koningin meer is, meer ontspannen overkomt.

De ondervraagden vinden het nieuwe koningspaar vooral 'minder formeel' en 'dichterbij de mensen' dan Beatrix toen ze nog koningin was.

Lees hier ook het weblog 'Voor de koning, tegen de monarchie'

STER reclame