NOS NieuwsAangepast

Nieuwe sancties tegen Rusland

De G7 komt snel met nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de situatie in Oekraïne. In een gezamenlijke verklaring schrijven de landen dat Rusland zich niet aan de afspraken uit het Genève-akkoord houdt. Volgens het Witte Huis worden de nieuwe sancties op z'n vroegst maandag bekendgemaakt.

Een hoge Amerikaanse functionaris heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat ieder G7-land afzonderlijk sancties kan opleggen. Die hoeven niet per se hetzelfde te zijn.

Europese Unie

De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen personen en bedrijven. De maatregelen zullen ook persoonlijke vrienden van president Poetin treffen, zeggen bronnen die bij het besluit betrokken zijn.

Ook de Europese Unie zal maandag nieuwe sancties afkondigen, meldt Reuters. De verwachting is dat de Europese lijst van personen die door de maatregelen worden getroffen niet precies overeenkomt met die van de VS. De EU pakt 15 Russen aan die volgens de unie verantwoordelijk zijn voor de onrust in Oekraïne.

Sectoren

De G7 liet in de verklaring weten dat de deur naar een diplomatieke oplossing nog steeds openstaat. Maar in tegenstelling tot de afspraken die in Genève zijn gemaakt, heeft Rusland nog geen concrete stappen gezet om de spanning in de regio te verminderen, zeggen de landen. "In plaats daarvan is de spanning verder opgelopen door de toenemende zorgwekkende Russische retoriek en dreigende militaire oefeningen bij de grens met Oekraïne."

Ook worden gerichte sancties tegen verschillende Russische sectoren voorbereid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl