NOS NieuwsAangepast

Rutte: haast met handelsverdrag VS

Premier Rutte vindt dat de Europese Commissie haast moet maken met het afsluiten van het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. In Nieuwsuur zegt hij dat hij bang is dat er eindeloos vertraging komt omdat alle landen eigen sectoren erbuiten willen houden.

Het vrijhandelsverdrag is bedoeld om de onderlinge handel tussen de EU en de VS te stimuleren. Als de onderhandelingen slagen, ontstaat het grootste handelsblok ter wereld. Door het wegnemen van handelsbarrières kunnen in Europa 400.000 banen extra ontstaan en kan er voor honderden miljarden euro's extra economische groei worden gerealiseerd.

Landbouw

Een moeilijk punt in de onderhandelingen is de landbouw. De Verenigde Staten willen de Europese markt opengooien voor gemanipuleerde gewassen en daar voelt Europa weinig voor. Ook de voedselveiligheid is een lastig punt, omdat er verschillend wordt aangekeken tegen de veiligheid van vlees.

Met name op het gebied van de landbouw mag het van Rutte wel wat sneller. "We hebben een heel sterke landbouwsector, we zijn de tweede exporteur ter wereld. Het zou voor onze landbouwsector heel goed nieuws zijn als onze drinkyoghurtjes ook in Amerika verkocht kunnen worden."

Sterker staan

Volgens Rutte leidt een Europees handelsakkoord met de VS in Nederland tot 4 miljard extra aan groei.

Rutte vindt het belangrijk dat Europa als blok met de VS onderhandelt. "Als Europa staan we veel sterker in de onderhandelingen dan als alle landen individueel zo'n akkoord met Amerika zouden gaan sluiten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl