NOS NieuwsAangepast

Hilariteit bij Twittervragenuur AIVD

Tijdens het Twittervragenuur van de AIVD zijn er massaal vragen gesteld aan de inlichtingendienst. Tussen 14.00 en 15.00 uur konden mensen via Twitter vragen stellen aan de dienst.

"De belangstelling is overweldigend", twittert de AIVD na een kwartier, als het even niet meer lukt de vragen tijdig te beantwoorden. Naast de serieuze vragen komen er tijdens het spreekuur vooral tweets binnen die op de lachspieren werken.

Frank Boeijen

"Is prins Bernhard mijn echte vader", wil @Lammert weten. Mark Traa vraagt of de dienst "al heeft ontcijferd wat Frank Boeijen al die jaren heeft gezongen" en Huub Bellemakers heeft laatst een schroef uit de muur gehaald. "Moet ik die terugsturen", vraagt hij, doelend op de afluisterpraktijken waar het Koninklijk Huis van werd beschuldigd in de affaire rond prinses Margarita en haar toenmalig echtgenoot Edwin De Roy van Zuydewijn.

Veel bezoekers komen met vragen als "volgen jullie me nu?", "welke muziek heb ik nu opstaan" en "hoeveel vingers steek ik op voor mijn webcam?"

De AIVD is snel met het antwoord. "Als het maar niet alleen de middelste vinger is."

Privacy

"Grappig dat de AIVD via zijn Twitteraccount niemand volgt", merkt Erik van der Walle even later op. Dat heeft een reden, antwoordt de veiligheidsdienst. "Wij volgen niemand op Twitter, omdat sommige mensen nogal schrikken als we ze gaan volgen."

Naast de grappen zijn er ook serieuze vragen. Bijvoorbeeld van Jos Moesman, die zijn AIVD-dossier wil inzien. "Als je denkt dat je onderwerp van onderzoek bent geweest, dan kun je een inzageverzoek doen", twittert de dienst terug.

Jos Lubbers vraagt: "Hebben jullie ooit gehoord van privacy?" De AIVD antwoordt formeel: "Veiligheid en privacy moeten in balans zijn."

Om 15.00 uur is het vragenuur voorbij. De dienst bedankt de vragenstellers voor de interesse en de hilariteit. Privacy First, een stichting die zich inzet voor het recht op privacy is minder enthousiast. "Leuke PR-actie, maar de echte vragen blijven onbeantwoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl