1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Overleg superprovincie gestaakt

De kans dat er een superprovincie komt bestaande uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland is een stuk kleiner geworden. De drie provincies hebben bekendgemaakt dat ze niet meer willen meewerken aan het kabinetsplan voor zo'n superprovincie.

Tijdens een persconferentie legden de commissarissen van de koning van de drie provincies uit waarom ze tegen het plan uit het regeerakkoord zijn. Volgens commissaris van de koning Remkes, van Noord-Holland, is het een "gemiste kans" omdat het kabinet niet op de goede manier naar het idee heeft gekeken. Hij zei dat minister Plasterk geen zekerheden kan bieden.

"Drijfzand"

Volgens de provincies zou het plan van een superprovincie moeten leiden tot minder bestuurlijke drukte, maar is dat niet zo. Ook de zekerheid van een beter en goedkoper binnenlands bestuur is volgens Remkes "gebaseerd op drijfzand". Het kabinet heeft niet gemotiveerd waarom een superprovincie zou leiden tot meer economische groeikracht.

Remkes zei dat minister Plasterk niet goed duidelijk heeft gemaakt wat hij wil, terwijl dat volgens hem "niet zo ingewikkeld" zou moeten zijn. Commissaris van de koning Van Beek van Utrecht zei dat de belangen waar de provincies voor staan, niet gediend zijn.

Van de baan

Het kabinet voert al maanden gesprekken met de provincies. Er was al langer weerstand tegen de plannen.

Zonder de steun van de drie provincies lijkt de komst van een superprovincie van de baan.

Houdt vast aan plan

Minister Plasterk houdt vooralsnog aan zijn plannen vast voor een superprovincie en zegt dat het wetsvoorstel eerst in het kabinet moet worden besproken. Inhoudelijk wil hij niet reageren op de kritiek van de provincies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl