NOS NieuwsAangepast

StemWijzer EU-verkiezingen online

De StemWijzer voor de Europese parlementsverkiezingen staat online. Aan de hand van 30 stellingen kunnen kiezers erachter komen welke partij het best bij hen past.

Tijdens de presentatie vanmiddag vulden lijsttrekkers en kandidaten de stemhulp in. "Ik hoop dat de StemWijzer bijdraagt aan de discussie over Europa", zei Kars Veling, directeur van ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer.

Geen verrassingen

Lijsttrekkers en kandidaten die aanwezig waren bij de presentatie vulden direct een StemWijzer in. Daaruit kwamen geen verrassingen.

PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff zei dat hij "het examen had gehaald" en noemde het een nuttig hulpmiddel.

Ook bij Esther de Lange, lijsttrekker van het CDA, kwam de eigen partij uit de bus. Ze is positief over het hulpmiddel: "De StemWijzer biedt verdieping omdat het gaat om de inhoud. Meer dan tijdens de campagne."

Buitenlandse partijen

Volgende week komt de Europese stemwijzer Vote Match Europe online. Daarmee kunnen kiezers niet alleen zien welke Nederlandse partij het beste bij hen past, maar ook met welke partijen uit andere EU-landen zij een match hebben.

De verkiezingen voor het Europese Parlement zijn in Nederland op 22 mei. In de meeste andere EU-landen wordt op zondag 25 mei gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl