NOS VoetbalAangepast

Willem II wil niet 'de jojo' worden

Tilburg viert feest want Willem II keert als kampioen van de Jupiler League terug naar de eredivisie. Promoveren naar het hoogste niveau deed Willem II wel vaker, maar het voorlaatste kampioenschap dateert alweer van 1965, 49 jaar geleden dus. Als de bierkranen sluiten, kan de club zich gaan buigen over volgend seizoen.

Kansloos

De grote vraag is natuurlijk of Willem II het langer vol kan houden dan de vorige keer. In 2012 promoveerde Willem II ook naar de eredivisie, maar de club vloog er vorig jaar na één seizoen kansloos weer uit.

In Tilburg kan men hoop putten uit het recente verleden want de laatste drie kampioenen van de Jupiler League (RKC, PEC Zwolle en Cambuur) spelen nog steeds in de eredivisie. Terwijl ook een club als Go Ahead Eagles zo goed als zeker is van handhaving.

Max van der Put volgt Willem II namens het Brabants Dagblad. "Qua structuur en organisatie is de club klaar voor de eredivisie. En er staat ook een eredivisiewaardig stadion. De torenhoge schuldenlast is bijna weggewerkt. Willem II heeft niet veel 'vet op de botten', maar kan de begroting van 5,5 miljoen wel opkrikken naar ongeveer acht miljoen."

Probleem

"Groot probleem is de stadionhuur, daar betaalt Willem II 1,2 miljoen per jaar voor aan de gemeente. Bij de club is het besef er dat nu de sprong gemaakt kan worden. Als Willem II nog een jaar Jupiler League had moeten spelen, was de begroting nog verder omlaag gegaan. Nu moet het gebeuren en bij Willem II willen ze niet 'de jojo' van de eredivisie worden."

Een ander verhaal is het spelersmateriaal. Volgens Van der Put lopen er wel een aantal eredivisiewaardige spelers rond, maar zal de selectie in elke linie versterking nodig hebben.

"Centrale verdediger Jordens Peters kan een niveau hoger aan, net als de broers Dries en Stijn Wuytens. Linksback Jonas Heymans heeft potentie, net als aanvaller Terell Ondaan. Maar de grote vraag is of spits Ruud Boymans blijft. Hij is met 27 doelpunten de belangrijkste man van Willem II."

Boymans

Boymans kwam dit seizoen op huurbasis over van AZ, net als Heymans trouwens. Boymans had het stempel van blessuregevoelig, maar speelde dit seizoen bijna alle wedstrijden.

Van der Put: "Dat is de basis geweest voor de titel. Er was geen echte stand-in voor Boymans, maar dat pakte gelukkig voor Willem II goed uit. Hij heeft te kennen gegeven graag te willen blijven. Maar het is aan AZ en de nieuwe trainer Marco van Basten om te bepalen wat er met Boymans gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl