NOS NieuwsAangepast

Jansons vertrekt bij Concertgebouw

Dirigent Mariss Jansons vertrekt na het seizoen 2014-2015 bij het Concertgebouworkest. De 71-jarige chef-dirigent stopt vanwege gezondheidsproblemen. Daardoor is het werk te zwaar geworden.

De Let Jansons volgde in 2004 Riccardo Chailly op als chef-dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam. Onder zijn leiding werd het orkest in 2008 door een internationaal panel van muziekjournalisten uitgeroepen tot 'the world's greatest orchestra'. Vorig jaar werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het Concertgebouworkest schrijft in een reactie dat Jansons het orkest altijd heeft weten te inspireren en tot grote prestaties heeft gebracht. "Door zijn kunde, inzet en betrokkenheid is hij zeer geliefd bij zowel musici als publiek."

Opvolging

Jan Raes, algemeen directeur van het Concertgebouworkest, is blij dat het orkest en Jansons op een goede manier uit elkaar gaan. "We hebben tijd om afscheid te nemen en dan is het fijn dat je elkaar nog altijd lief hebt", zei Raes op Radio 1.

Het Concertgebouworkest gaat nu op zoek naar een opvolger. "Uiteraard zijn er een vijf-, zestal dirigenten die graag bij ons komen en misschien ook graag chef willen worden", zegt Raes. Hij wilde nog geen namen noemen als opvolger van Jansons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl