NOS NieuwsAangepast

Ook vuurwerk op buitenlands gras

Op de tribunes in Duitsland is vaak vuurwerk te zien, zegt correspondent Tim de Wit. Ook Rop Zoutberg in Italië ziet dankzij een lakse controle dikwijls vuurwerk in de stadions, maar zelden op het veld. Bij Arjen van der Horst in Engeland daarentegen is het streng verboden en staan er lange gevangenisstraffen op.

Onze correspondenten in Duitsland, Italië en Engeland over hoe hun voetbalcompetities omgaan met baldadige supporters:

Tim de Wit - Bundesliga:

"De controles in Duitsland zijn te vergelijken met die in Nederland. Als je hier een stadion binnengaat, dan zijn er stewards die je controleren. Maar met een beetje creativiteit kan je ook hier vuurwerk echt wel mee naar binnen krijgen. Ook hier is de discussie wat je daaraan kan doen. De Duitse politie is zeker bij grote wedstrijden behoorlijk aanwezig. Agenten zoeken met speurhonden bij fans naar vuurwerk. Ook zie je in en om de stadions, vooral bij risicowedstrijden, dat er veel politie aanwezig is. Dan komt het dus niet alleen op de stewards aan."

"Maar als zo veel mensen in korte tijd dat stadion binnen willen, dat is in Duitsland natuurlijk niet anders, dan glipt er hier en daar natuurlijk toch wel wat naar binnen. Het probleem is in Duitsland dat hier de straffen niet heel streng zijn. Vuurwerkbezit levert iemand hooguit een stadionverbod van maximaal drie jaar op. Daarnaast krijgen de clubs waartoe die fan behoort vaak een boete. Maar die strafmaat zorgt er niet voor dat mensen geen vuurwerk meer meenemen. Dus in Duitsland blijf je regelmatig vuurwerk zien in de stadions."

Rop Zoutberg - Serie A:

"Wat je niet zou verwachten, gebeurt in Italië: het geweld tijdens voetbalwedstrijden neemt er af. Het aantal gewonden is zelfs gehalveerd in vergelijking met de rampzalig verlopen seizoenen rond 2005. In 2007 werd nog de complete Italiaanse competitie stilgelegd, nadat een politieagent tijdens de derby Catanië-Palermo werd doodgestoken met een afgebroken stuk sanitair. Maar wie kwaad wil, vindt de weg naar geweld nog altijd eenvoudig. Politie staat alleen bij uitzondering in de stadions. Controles zijn soms simpelweg slordig, waardoor Bengaals vuur gemakkelijk binnenkomt. En dat eindigt dan soms ook op de grasmat. Maar in Italië blijven dat uitzonderingen en zijn ze zeker geen regel."

Arjen van der Horst - Premier League:

"Dertig jaar geleden stond het Engelse voetbal synoniem aan geweld en hooligans. Het keerpunt was het Heizel-drama in 1985. Bij de Europacupfinale tussen Liverpool en Juventus kwamen 39 fans om het leven. De Britse regering nam daarna strenge voetbalwetten aan, die een einde moesten maken aan het geweld en andere ongeregeldheden in de stadions. Alle clubs hebben sindsdien de beveiliging opgevoerd. Nu word je bij binnenkomst gefouilleerd door stewards en beveiligingscamera's houden het gedrag van fans permanent in de gaten. Vuurwerk is uiteraard ten strengste verboden. Supporters die de regels overtreden hangen stadionverboden en zelfs lange gevangenisstraffen boven het hoofd. Door de strenge maatregelen komen ongeregeldheden in de Engelse stadions nog nauwelijks voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl