NOS NieuwsAangepast

Vermiste visser ontvluchtte celstraf

De visser die zaterdag werd vermist na een boottocht op de Waddenzee, had zich aan boord verstopt omdat hij in Nederland nog een celstraf moet uitzitten. Hij deed alsof hij overboord was geslagen, om te voorkomen dat de Nederlandse politie hem zou arresteren.

Toen de vissersboot waar de Belg op werkte zaterdagochtend in de haven van Harlingen aankwam, was hij verdwenen. De man had een afscheidsbrief achtergelaten, om de rest van de bemanning te doen geloven dat hij zelfmoord had gepleegd door overboord te springen.

De collega's sloegen alarm toen ze de brief vonden en er werd een grote zoekactie op touw gezet. Urenlang speurden vliegtuigen, helikopters en reddingsboten de Noordzee en de Waddenzee af, maar zonder resultaat.

Vlucht

De man was namelijk niet overboord gesprongen. Hij had zich verstopt in een wand van het schip. Hij was een week op zee geweest en wist dat de Nederlandse politie hem zou opwachten in Harlingen.

De visser hield zich urenlang verborgen en ging in het donker ongemerkt van boord, om vervolgens naar België te vluchten. "Ik heb bijna vierhonderd kilometer afgelegd te voet, met de fiets en liftend", zegt de visser tegen het Belgische VTM Nieuws. "Ik moest sukkelen om thuis te komen, maar ik voelde me veilig in België."

Vriendin

De man had zijn verdwijning in scène gezet, omdat hij met Pasen bij zijn vriendin wilde zijn. Hij zegt dat hij zich vandaag alsnog gaat aangeven bij de Nederlandse politie.

De kosten van de zoekactie worden mogelijk verhaald op de visser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl