NOS NieuwsAangepast

Grootste brand op Veluwe ooit

De brand op Park De Hoge Veluwe is inmiddels de grootste natuurbrand die Gelderland heeft getroffen. Tot vandaag was een brand in 1976 de grootste.

* De brand van zondag op de Hoge Veluwe heeft 527 hectare hei en bos in de as gelegd. Door de harde wind breidde het vuur zich snel uit. De brandweer is met veertig wagens en bijna 300 mensen bezig geweest de diverse brandhaarden te bestrijden. Ook een blushelikopter van het leger is ingezet. Het park is uit voorzorg ontruimd en Museum Kröller-Müller heeft zo'n 300 schilderijen naar een brandvrije ruimte gebracht.

* In juli 1976 brandde 400 hectare natuurgebied af. De brand ontstond in het bos bij het Rozendaalse Veld en trok met grote snelheid over de Apeldoornseweg, in de richting van Schaarsbergen, Heidemij en de A12. Het vuur naderde Arnhem. Er werd 3000 man ingezet om de brand te bestrijden, waaronder Duitse brandweerlieden.

* In 1995 brak brand uit in de bossen aan beide kanten van de A1 bij Kootwijk. 100 tot 150 hectare natuur ging in vlammen op. De A1 was tot laat in de avond afgesloten voor verkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl