NOS NieuwsAangepast

Brand Hoge Veluwe: park ontruimd

Nationaal Park De Hoge Veluwe is ontruimd vanwege een heidebrand bij Hoenderloo. Er waren volgens de brandweer 1500 tot 2500 bezoekers in het park. Het personeel heeft iedereen opgeroepen het park te verlaten. Ook bezoekers en personeel van het Kröller-Müller Museum moesten weg. De ontruiming gebeurde uit voorzorg.

De brand breidt zich behoorlijk uit. De wind is gedraaid en aangetrokken. "De wind is zo hard dat je er soms niet tegenin kunt lopen", zegt de brandweer. Ruim 200 hectare heidegebied is door de brand getroffen, meldt Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Boeren en militairen

De brandweer is met meer dan veertig voertuigen en honderden brandweerlieden aan het blussen. Ze komen uit de hele omgeving. Ook is een blushelikopter van het leger ingezet en helpen blusvoertuigen van defensie bij het bestrijden van de brand.

De brandweer heeft boeren uit de omgeving gevraagd om te helpen. "Dit is een operatie van ongekende schaal voor Nederland", zegt de brandweer.

De burgemeesters van Apeldoorn en Ede zijn in Hoenderloo om poolshoogte te nemen.

Moeilijk begaanbaar

In het park brak vanmorgen brand uit. In een paar uur tijd werd zeker 10 hectare hei en gras verwoest over een lange smalle strook. De brandweer slaagde erin het vuur bij een bosrand tegen te houden.

Het gebied waar de brand woedt, is drassig en er zijn veel vennetjes. Daardoor is het moeilijk begaanbaar.

De brandweer roept mensen op niet naar Hoenderloo te komen, om de hulpdiensten niet te hinderen bij hun werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl