Jaime voelt trots voor verzetsleden

Aangepast

Prins Jaime heeft tijdens de jaarlijkse Dachauherdenking in Amsterdam herinneringen opgehaald aan zijn opa, Xavier de Bourbon de Parme. De zoon van prinses Irene zei dat zijn grootvader, die in 1944 en 1945 in het concentratiekamp gevangen zat, een onuitwisbare indruk op hem heeft gemaakt.

Jaime was 4 toen zijn opa in 1977 overleed. Alle verhalen over de tijd in Dachau heeft de prins gehoord van zijn vader Carlos Hugo. "De verhalen gingen over een man die de hel had overleefd", zei hij.

Xavier de Bourbon de Parme werd in 1944 opgepakt door de Duitsers, omdat hij zich in Frankrijk bij het verzet had aangesloten. In het najaar kwam hij terecht in Dachau, bij M√ľnchen. Daar lag het oudste concentratiekamp van de nazi's. Xavier werd in april 1945 bevrijd.

"Geen slachtoffer"

In zijn toespraak benadrukte Jaime dat zijn grootvader zich niet als slachtoffer zag. "Hij koos voor de strijd en dit was de consequentie. Hij had ook gedood kunnen worden (...) Hij heeft zoals alle gevangenen bijzonder geleden, maar in zijn beleving niet als slachtoffer." Ook zei de prins dat zijn vader in het kamp geen voorkeursbehandeling wilde.

De verhalen over het concentratiekamp hebben de prins naar eigen zeggen doen beseffen "hoe gruwelijk de mensheid kan zijn". "We voelden verdriet, maar ook trots voor diegenen die zich tegen het kwaad verzetten", zei hij.

41.500 slachtoffers

In Dachau zaten tussen 1933 en 1945 ruim 200.000 mensen gevangen, onder wie 2000 Nederlanders. Naar schatting 41.500 gevangenen zijn er overleden of vermoord. Het kamp werd op 29 april 1945 bevrijd door Amerikaanse troepen.

Jaime bezoekt de Dachauherdenking ieder jaar, maar dit is de eerste keer dat hij er spreekt. "Wat mijn grootvader heeft meegemaakt is deel van mijn familiehistorie", zei Jaime. "Daarom kom ik elk jaar terug. Daarom neem ik vrede niet voor lief."

STER Reclame