Een Afghaanse diplomaat die slaande ruzie kreeg met een man in Zoetermeer wordt niet vervolgd vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid. Volgens het AD waarschuwt Afghanistan Nederland om de zaak niet te hoog op te spelen. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de Nederlandse ambassade in Kabul.

De diplomaat A.S. is de derde secretaris van de Afghaanse ambassade. In december blokkeert hij de parkeerplaats van de Lidl in Zoetermeer. Een Nederlands stel toetert na een paar minuten waarna de zaak escaleert.

Aangiftes

De diplomaat krijgt woorden met de 23-jarige automobilist. Beiden delen klappen uit. De politie moet eraan te pas komen om de zaak te sussen, volgens de krant.

Later die dag achtervolgt de diplomaat de man en rijdt hem klem, waarna hij zijn woede koelt op de auto van de Nederlander. Beide mannen doen uiteindelijk aangifte van mishandeling.

Uit onderzoek van justitie blijkt volgens het AD dat de Nederlander heeft gehandeld uit zelfverdediging. De Afghaan zou eigenlijk moeten worden vervolgd, maar dat kan volgens justitie niet vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid.

Ambassade Kabul

Een medewerker van de Afghaanse ambassade zegt in de krant dat de 23-jarige Nederlander de Afghaan heeft beledigd vanwege zijn geloof. "Als zoiets in Afghanistan bekend wordt, kan de situatie escaleren. Ik hoop dat er dan niets gebeurt met de Nederlandse ambassade in Kabul", zegt hij in het AD.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Afghaanse ambassadeur vanwege de kwestie begin dit jaar ontboden. Tijdens een gesprek is benadrukt dat diplomaten zich aan de Nederlandse wet moeten houden.

De ambassade heeft aangeboden om de schade aan de auto van de Nederlander te vergoeden, maar zegt daarmee geen schuld te erkennen. Er zou vooralsnog niet op het aanbod zijn gereageerd.

Borodin

Vorig jaar ontstond er ophef nadat bekend werd dat de Russische diplomaat Borodin en zijn vrouw waren opgepakt. Zij veroorzaakte een ongeval. Hij was dronken en volgens agenten een gevaar voor zijn kinderen.

Borodin werd ook niet vervolgd vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid. Nederland moest uiteindelijk excuses aan Rusland aanbieden vanwege zijn arrestatie. Later werd de diplomaat teruggeroepen door Moskou.

In januari werd bekend dat buitenlandse diplomaten in Nederland zich in de afgelopen vier jaar schuldig hebben gemaakt aan 85 misdrijven. In Nederland beschikken 20.000 diplomaten en familieleden van diplomaten over diplomatieke immuniteit.

STER reclame