NOS NieuwsAangepast

Universiteit mag Twitter-archief in

De Universiteit Twente mag rondneuzen in het gehele archief van Twitter. De universiteit is een van de zes instituten wereldwijd die toegang krijgen tot alle tweets die ooit zijn verstuurd.

Twitter deed in februari een wereldwijde oproep aan instellingen om een onderzoeksidee in te sturen. 1300 onderzoekers deden dat, uiteindelijk werden zes voorstellen uitgekozen. Naast de Universiteit Twente mogen ook bijvoorbeeld de Harvard Medical School en de University of East London grasduinen in het archief.

"Het is eigenlijk niet te geloven", zegt Djoerd Hiemstra, universitair hoofddocent databases.

Movember

Hiemstra gaat samen met anderen onderzoek doen naar de effecten van campagnes over kanker. "We willen zien hoe die campagnes, zoals Movember, het doen op het sociale netwerk en wat voor effect ze hebben. Of na de campagne er op sociale media anders wordt gesproken over de ziekte", vertelt Hiemstra.

Zoekresultaten op Twitter zijn nooit compleet, dus als je zelf zoekt op Twitter, kan je niet alles vinden. Er zijn wel bedrijven die Twitterdata importeren en aanbieden, maar daar moet je voor betalen.

Naar San Francisco

Hoe het nu precies verder gaat, weet Hiemstra niet. Ze worden waarschijnlijk uitgenodigd bij Twitter zelf, in San Francisco. Daar kunnen ze aangeven welke data ze willen. Twitter levert die vervolgens aan de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl