Japan hervat volgende week de walvisvaart, zij het op kleinere schaal dan vorig jaar. Dat heeft de Japanse minister Hayashi van Visserij bekendgemaakt.

Volgende week vertrekken walvisvaarders voor het jachtseizoen op de Grote Oceaan. Het quotum voor de vangst is vastgesteld op 210 walvissen. Dat waren er eerst 380.

De aankondiging van Japan komt drie weken na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat Japan moet stoppen met de walvisvaart bij Antarctica. Het Haagse Hof oordeelde dat Japan zich niet houdt aan internationale afspraken en de walvissen vangt voor commerciële doeleinden.

2015

Japan spreekt dat tegen en zegt dat de dieren voor wetenschappelijk onderzoek worden gedood. Omdat de uitspraak alleen de jacht bij Antarctica betrof, kunnen de walvisvaarders wel op jacht op de Grote Oceaan.

Hayashi kondigde aan dat Japan in 2015 weer gaat jagen op walvissen bij Antarctica. Volgens de minister wordt het onderzoeksprogramma zodanig aangepast, dat het in lijn is met internationale wetgeving. Dit jaar gaan de walvisvaarders bij het zuidelijke continent alleen dieren observeren.

STER reclame