NOS NieuwsAangepast

Duindorp is witte probleemwijk

Den Haag staat bekend als multiculturele stad, maar in de Haagse wijk Duindorp is daar weinig van terug te zien. Ongeveer 90 procent van de bewoners is autochtoon en de allochtonen die er wonen komen voornamelijk uit westerse landen.

Gisteren bleek dat allochtonen die in de wijk komen wonen stelselmatig worden weggepest. PvdA-Kamerlid Marcouch reageerde geschokt en heeft Kamervragen gesteld.

"Genoeg is genoeg"

Verslaggever Martijn van der Zande sprak in de wijk met enkele buurtbewoners. De meningen over hun allochtone buren lopen ver uiteen. "Je weet dat je hier niet moet komen wonen als je buitenlands bent. Het is lang geaccepteerd, maar genoeg is genoeg", zegt een man.

Volgens een andere buurtbewoner zijn er helemaal geen problemen met allochtonen in de buurt: "Er wonen hier gewoon allochtonen in de buurt, maar daar gebeurt nooit wat mee".

Prioriteitswijk

Tussen 1990 en 2005 was Duindorp regelmatig negatief in het nieuws. Een kleine maar gewelddadige groep jongeren zorgde voor veel overlast in de wijk.

Een deel van de wijk werd gesloopt en herbouwd om verdere verloedering te voorkomen. Een groot deel van de overlast werd hierdoor teruggedrongen.

Ongeveer tien jaar geleden werd de wijk bestempeld als 'prioriteitswijk'. De problemen in de achterstandswijk werden groots aangepakt. Toch stond Duindorp niet op het lijstje met Vogelaarwijken, de achterstandswijken die in 2007 werden aangewezen door minister Vogelaar.

"Hard en direct" ingrijpen

De afgelopen jaren zijn er weer vaker ongeregeldheden in de wijk. Het aantal meldingen van overlast van jongeren steeg van 47 in de periode januari-oktober in 2011, naar 92 in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal meldingen van bedreigingen verdubbelde zelfs: 16 in 2011, tegenover 34 vorig jaar.

Nu bekend is geworden dat er regelmatig incidenten zijn tegen allochtone nieuwkomers, heeft de gemeente Den Haag laten weten dit gedrag niet te tolereren. "Niet in Duindorp, niet in Scheveningen, nergens in de stad."

Samen met de politie en woningcorporatie Veste gaat er "hard en direct" worden ingegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl