NOS NieuwsAangepast

Allochtonen weggepest in Duindorp

Allochtonen die in de Haagse wijk Duindorp komen wonen, worden daar stelselmatig weggepest. Dat meldt Omroep West na een bezoek aan de wijk.

Buurtbewoners maken er geen geheim van dat ze een hekel hebben aan allochtonen en dat ze achter pesterijen als het ingooien van ruiten staan.

Een oudere man zegt voor de camera van Omroep West: "Ik juich het juist toe. Als er zo'n klapperaar komt wel. Als er een blanke komt doe ik helemaal niets. Maar zodra er een boerka komt met een kameel...gooi in! Wegwezen hier. Opruimen."

Varkenskoppen

Uit het verslag op de site van Omroep West blijkt dat het gedrag voortkomt uit een combinatie van racisme en egoïsme. Duindorpers en ex-Duindorpers die willen terugkeren, zijn bang dat allochtonen voorrang krijgen bij de toewijzing van vrijgekomen woningen.

Zodra allochtone nieuwkomers een woning hebben betrokken, worden ze bedreigd, worden hun ruiten ingegooid en worden racistische leuzen op muren gekalkt. Ook worden varkenskoppen opgehangen om islamitische nieuwkomers te beledigen.

Vestia

Woningbouwvereniging Vestia erkent dat er dit jaar al zeker zes incidenten tegen nieuwkomers zijn geweest. Ook medewerkers van Vestia worden bedreigd. Een gezin leverde de sleutel weer in.

Een woordvoerder van Vestia zegt dat Duindorpers zich altijd al tegen nieuwkomers keerden. "De laatste tijd richten zij zich meer en meer op allochtonen". Een verklaring daarvoor heeft ze niet.

De gemeente Den Haag laat weten dat dit gedrag niet wordt getolereerd. "Niet in Duindorp, niet in Scheveningen, nergens in de stad." De gemeente wil samen met de politie en de woningcorporatie "hard en direct" ingrijpen.

Zesduizend

Duindorp ligt in stadsdeel Scheveningen. De wijk telt bijna 6.000 inwoners. Iets meer dan de helft van hen heeft een laag inkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl