NOS NieuwsAangepast

Bergen Baltic Ace kost 67,5 mln

Het bergen van de in 2012 in de Noordzee gezonken vrachtschip Baltic Ace kost 67,5 miljoen euro. Dat bedrag vraagt de Nederlandse bergingscombinatie Boskalis/Mammoet, bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Volgens de Telegraaf moet over dat bedrag ook nog btw worden betaald. De kosten komen voor het grootste deel voor rekening van de overheid. De eigenaar van de Baltic Ace heeft afstand gedaan van het schip, waardoor de kosten niet op hem kunnen worden verhaald.

Grootste deel

Dat een eigenaar afstand doet van een schip dat zinkt is een internationaal recht, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Anders zou het verzekeren van scheepvaartverkeer voor ondernemers te duur worden.

Wel wordt in dit soort gevallen een fonds opgericht door de eigenaren van het schip. Daarin zit nu zo'n 14 miljoen euro. Op dat bedrag kan de overheid aanspraak maken, maar ook ondernemers die zijn gedupeerd doordat de lading verloren is gegaan. Aan boord van het gezonken schip zijn 1400 auto's.

Aanvaring

Hoe de verdeling van het fonds ook uitpakt, de Nederlandse Staat draait volgens Rijkswaterstaat op voor het grootste deel van de kosten van de berging.

Het schip ligt op 11 meter diepte, zo'n 65 kilometer uit de kust van Zuid-Holland. Het zonk op 5 december 2012 na een aanvaring met een containerschip. Elf mensen kwamen om het leven. De lichamen van zes personen zijn nooit gevonden.

Berging

De Baltic Ace ligt op een drukke vaarroute van en naar de Rotterdamse haven en hindert andere schepen. Volgens Rijkswaterstaat is het te vergelijken met een wegversmalling. Daardoor is de kans dat schepen botsen toegenomen.

Ook zouden er in de toekomst risico's voor het milieu kunnen ontstaan. Aan boord van het schip is nog zo'n 500.000 liter stookolie. Die moet worden weggepompt. Dat gebeurt door de olie te verhitten waardoor dat makkelijker kan. Daarna wordt het schip in stukken gesneden en van de zeebodem gehaald.

Het precieze plan van aanpak wordt waarschijnlijk volgende maand door de bergers gepresenteerd. Het schip moet voor 1 januari 2016 van de bodem zijn gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl