NOS NieuwsAangepast

Meer werklozen geven zoektocht op

De werkloosheid is in de maand maart gedaald, maar dat is geen reden tot juichen of optimisme. De daling wordt niet veroorzaakt doordat meer mensen een baan vonden maar doordat meer mensen zich niet meer melden als werkzoekend. Steeds meer mensen keren zich af van de arbeidsmarkt.

Het aantal mensen met betaald werk is opnieuw afgenomen. De totale beroepsbevolking krimpt met gemiddeld 13.000 mensen per maand.

In maart waren er 684.000 werklozen, 8,7 procent van de beroepsbevolking. Dat zijn er 7000 minder dan in februari. In het laatste jaar daalde het aantal werklozen ook al een aantal maanden op rij, om dezelfde redenen.

Ontmoedigd

Het vinden van een nieuwe baan is momenteel moeilijk en de weinige beschikbare banen en de vele sollicitanten werkt ontmoedigend, denkt het CBS.

Vooral jongeren zoeken niet langer naar een baan. In het afgelopen half jaar waren dat er 35.000. Sommigen beginnen aan een studie of een opleiding. Verder staken veel vrouwen het zoeken: in het voorbije zes maanden 28.000 en dat is 2,5 keer zoveel als mannen.

Vrouwen werken ook vaker in deeltijd en vallen bij het verlies van werk terug op het inkomen van de partner, waardoor de noodzaak om werk te zoeken misschien wat minder groot is.

WW-uitkeringen

Toch ziet het CBS dat er nog steeds mensen hun baan verliezen. Het banenverlies is het grootst bij vrouwen van 25 jaar en ouder die in de handel en in de zorg werken.

Het aantal werklozen met een WW-uitkering is ook iets gedaald, naar 454.000. Er waren minder jongeren onder de 25 jaar met een WW-uitkeringen, maar wel meer 55-plussers. Jongeren hebben doorgaans minder WW-rechten opgebouwd en verliezen dus sneller hun uitkering. Ouderen hebben daarentegen meer rechten opgebouwd maar raken moeilijker aan nieuw werk.

Niet goed

Minister Asscher is blij dat de werkloosheid iets daalt, maar hij vindt de oorzaak van de afname niet goed en daarom is het volgens hem geen echt goed nieuws. "Wat we nodig hebben zijn extra banen. Als die er komen, kan de werkloosheid echt gaan dalen."

Asscher is wel blij met de terugloop van de jeugdwerkloosheid. "Daar zijn wel meer mensen aan het werk gegaan."

Niet vrolijk

Vakcentrale CNV wordt niet vrolijk van de cijfers. "Zolang er geen extra banen bijkomen, zodat meer mensen aan de slag kunnen, blijft het crisis" zegt voorzitter Maurice Limmen. Het CNV wil investeringen naar voren te halen en een premieverlaging voor werkgevers zodat ze sneller bereid zijn om mensen aan te nemen.

Ook de FNV hamert op extra geld. "Het kabinet moet nu echt ingrijpen en geld vrijmaken om de werkloosheid te bestrijden", aldus voorzitter Ton Heerts. Ook afzien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd zou helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl