NOS NieuwsAangepast

"Israël schendt kinderrechten"

De rechten van Palestijnse kinderen die door het Israëlische leger worden gearresteerd en gevangen gehouden, worden op grote schaal geschonden. Dat zegt een groep wetenschappers onder leiding van de oud-voorzitter van het VN Kinderrechtencomité Jaap Doek. De wetenschappers roepen de Nederlandse regering op Israël aan te spreken op de schendingen.

Doek, emeritus hoogleraar Familie- en Jeugdrecht, onderzocht samen met andere wetenschappers op de bezette Westelijke Jordaanoever de arrestatie, het verhoor, detentie en berechting van Palestijnse kinderen door de Israëlische militaire autoriteiten. Vanmiddag presenteren zij bij de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken hun conclusies.

Arrestaties

Palestijnse kinderen die bijvoorbeeld verdacht worden van het gooien van stenen naar Israëlische militairen, worden meestal midden in de nacht gearresteerd. Dat gaat vaak gepaard met geweld en intimidatie.

De herinneringen aan de angst, het geschreeuw en de hulpeloosheid van hun ouders, broertjes en zusjes, leidt bij veel van de kinderen tot ernstige psychologische problemen. De onderzoekers willen daarom dat er een einde komt aan de nachtelijke arrestaties en pleiten voor de invoering van dagvaardingen van de verdachte kinderen.

Verhoor

Doek en zijn collega's willen verder dat van het verhoor van de verdachte kinderen voortaan opnamen worden gemaakt. Ook moeten kinderen niet langer verhoord worden zonder een advocaat en een van de ouders erbij. Als niemand hen steunt, zijn de kinderen eerder geneigd bekentenissen af te leggen.

De rechtszaken tegen de verdachte kinderen voldoen volgens de onderzoekers meestal niet aan de internationale standaarden. Zij roepen de Nederlandse regering op om bij Israël aan te dringen op verbeteringen, die zorgen voor een eerlijke rechtsgang. Nederland zou Israël daarbij kunnen helpen met geld en expertise.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl