Smith stopt met kogelstoten

Aangepast

Op de WK van 2005 pakte hij met de kogel zilver. En in 2007 brons. Maar nu bergt atleet Rutger Smith de kogel definitief op. Gedwongen door de gevolgen van een slepende achillespeesblessure.

Vanuit Newport Beach, waar de 32-jarige Smith traint en woont, zegt hij: "De combinatie kogelstoten en discuswerpen is zwaar. Ik ben nu, na een dubbele achillespeesblessure, bezig om weer op het allerhoogste niveau terug te keren met discuswerpen. Daar passen de kogelstoottrainingen qua belasting niet meer bij. Het zou mij te veel fysieke stress geven om voor beide onderdelen maximaal te trainen."

Smith heeft met de kogel al bijna twee jaar niet meer aan wedstrijden deelgenomen. "Ik vind het jammer om deze keuze door te voeren, want ik had op een goede manier afscheid willen nemen van het kogelstoten. Mijn laatste wedstrijd dateert van 2012."

Olympische medaille

"Ik had afgelopen jaar een paar kogelwedstrijden gepland, maar ik raakte al in mei ernstig geblesseerd en kon na het afscheuren van mijn rechter achillespees het seizoen vergeten. Toen ik in oktober opnieuw aan die pees geopereerd moest worden, werd ik qua herstel opnieuw vier maanden teruggeworpen."

En dus richt Smith zich in de toekomst nog op één onderdeel. "Vanaf nu ligt de focus nog maar op één onderdeel: de discus. Het herstel daardoor voorloopt voorspoedig. Ik kan hopelijk over vier weken weer met volledige draai gooien."

"Wedstrijden doen heeft geen zin, want tegen de tijd dat ik weer top ben - waarschijnlijk in september - zit het zomerseizoen erop. Daarom richt ik mij met discuswerpen op 2015, op de WK in Beijing. Het hoofddoel is nog altijd een medaille bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro."

Veel lof

"Het is erg jammer maar ook logisch dat Rutger Smith voortaan alleen nog voor discuswerpen kiest", zegt NOS-atletiekcommentator Léon Haan. "Gezien zijn leeftijd en zijn zware achillespeesblessures moet-ie nu alle kracht aanwenden om weer op het allerhoogste niveau terug te komen."

"Smith had een bijzondere positie in de internationale atletiekwereld, omdat hij beide krachtonderdelen op het allerhoogste niveau beheerste. Daarmee heeft hij bij velen veel lof afgedwongen."

STER Reclame