NOS NieuwsAangepast

Margriet krijgt boek over koopvaardij

Prinses Margriet ontving vandaag het eerste exemplaar van het boek De Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Nederlandse scheepvaart een belangrijke rol bij het transport van troepen en materieel. Prinses Margriet heeft een speciale relatie met de Nederlandse koopvaardij.

De handelsscheepvaart verkeerde tijdens de oorlog in zwaar weer. Er kwamen circa 3400 zeelieden om het leven en de vloot werd meer dan gehalveerd. In het boek staan de ervaringen van de zeevarenden op de schepen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Aan de hand van brieven, dagboeken en herinneringen komt de strijd op zee tot leven.

Koopvaardij als peet

Tijdens de oorlog had koningin Juliana met haar dochters een veilig onderkomen gevonden in Canada, waar prinses Margriet werd geboren. Prins Bernhard en koningin Juliana deden toen een opvallend verzoek door de Nederlandse koopvaardij te vragen peet te zijn van hun pasgeboren dochter.

"Mijn ouders zagen het peetouderschap van de Koopvaardij als symbool en als teken van hoop voor een bijzondere groep, namelijk de zeelieden van de koopvaardij, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van ons land", vertelde prinses Margriet al eens eerder tijdens een toespraak bij de Nederlandse veteranendag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl