Het Europees Parlement heeft ingestemd met een plan dat het aantal plastic tasjes in Europa sterk moet verminderen. Het doel is om het aantal gratis tasjes in 5 jaar tijd met 80 procent terug te dringen.

De lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze dat doel halen. Dat kan onder meer door heffingen, belastingen of een algeheel verbod.

Milieu

Het plan is in november gepresenteerd door de Europese Commissie. Volgens de commissie zijn de tasjes slecht voor het milieu, omdat ze vaak op straat of in het water belanden.

Volgens Brussel gaat het jaarlijks om meer dan acht miljard plastic tasjes die verkeerd terechtkomen. In 90 procent van de gevallen zijn het flinterdunne tasjes en zakjes die maar één keer worden gebruikt.

Betalen voor tasje

De parlementariërs die vandaag voor het plan stemden willen dat supermarkten en andere winkels alleen plastic tasjes aanbieden waarvoor betaald moet worden.

Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies snijdt hierdoor het mes aan twee kanten: "Klanten zullen geneigd zijn zelf een tas mee te nemen als ze boodschappen gaan doen, wat een hoop plastic scheelt op jaarbasis. En de winkeleigenaren hebben aan de verkoop van betere en duurzame tasjes een extra inkomstenbron en worden dus niet benadeeld."

Supermarkt

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wijst erop dat veel wegwerptasjes in zee verdwijnen, met als gevolg dat er dieren sterven door plastic in hun maag.

In Nederland worden op markten of bij afhaalrestaurants nog steeds dunne, lichtgewicht, gratis tasjes uitgedeeld.

Supermarkten geven bij de kassa geen gratis tasjes meer uit. Het televisieprogramma De Rekenkamer van de KRO rekende dit jaar uit dat het plastic tasje het winstgevendste product in de supermarkt is.

STER reclame