NOS NieuwsAangepast

"Kiev begint militaire actie"

Russische persbureaus melden dat de Oekraïense operatie tegen separatisten in het oosten is begonnen. Volgens persbureau Interfax heeft de Oekraïense interim-president Toertsjinov dat tegen het parlement gezegd.

"Vannacht is de operatie begonnen in het noorden van de regio Donetsk. Die zal gefaseerd en verantwoordelijk verlopen. Doel van de actie, en dat wil ik nog eens benadrukken, is om de mensen in Oekraïne te beschermen", zei de interim-president volgens Interfax.

Speciale eenheden

Lokale media in Oekraïne berichten dat Toertsjinov speciale eenheden heeft ingezet. Van een grote militaire inzet lijkt vooralsnog geen sprake. NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Donetsk. Hij heeft daar nog geen militaire voertuigen gezien. In de stad is het rustig, maar de sfeer is wel gespannen.

Ook NOS-correspondent David Jan Godfroid is in de regio. Ook hij heeft nog geen troepenbewegingen gezien. "Maar het kan ook zijn dat er kleine, snelle commando-eenheden worden ingezet, die niet zo zichtbaar zijn. Toertsjinov heeft geen details bekendgemaakt over de operatie."

Vorige week kondigde Toertsjinov ook een militaire actie aan in de stad Slavjansk. Maar in de stad werden geen Oekraïense militairen gezien en overheidsgebouwen bleven nog altijd bezet door activisten.

Rusland

De Russische president Poetin heeft Kiev diverse malen gewaarschuwd tegen het gebruik van geweld. Volgens Poetin mag Rusland ingrijpen om de etnische Russen in Oekraïne te beschermen. Donetsk is een van de brandhaarden van het verzet tegen de regering in Kiev. Pro-Russische activisten strijden er voor aansluiting bij Rusland.

De Oekraïense interim-president Toertsjinov zei twee dagen geleden al dat er een grote "anti-terreuroperatie" in het oosten van het land zou worden opgezet. In een toespraak voor het parlement zei hij dat Oekraïne niet zal toestaan dat een scenario zoals op de Krim zich zal herhalen. Die regio scheidde zich half maart af van Oekraïne na een omstreden referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl