NOS SportAangepast

Luiten: Ryder Cup dit jaar het doel

Joost Luiten heeft met zijn goede optreden op de Masters zijn Ryder Cup-aspiraties andermaal onderstreept. De Nederlander eindigde zondag in Augusta op de 26ste plaats en blijft daardoor een serieuze kandidaat voor het Europese team, dat in september in Schotland de tweejaarlijkse golfklassieker tegen de Verenigde Staten afwerkt.

Coach McGinley niet gesproken

De prima prestaties van Luiten kunnen Paul McGinley, die als coach optreedt van de Europeanen, niet zijn ontgaan. De Ier was ook in Augusta aanwezig. "Ik heb hem deze week niet gesproken", aldus Luiten na zijn sterke slotdag. "Ik sprak hem veel in Azië en bij EurAsia (ander landentoernooi), dus ik weet wat me te doen staat. Ik moet punten verzamelen om me te kwalificeren voor het team."

Niet alleen op basis van de ranglijst, maar ook dankzij een wildcard kan Luiten een plaats in het Europese team bewerkstelligen. De Bleiswijker kreeg van McGinley nog geen indicatie of hij daarvoor in aanmerking komt. "Nee, daar wil ik het niet over hebben. Er zijn zoveel jongens, het is nog ver weg", aldus Luiten.

"Er komen nog drie Majors aan. Je moet er één of twee goed spelen of één of twee normale toernooien winnen. Dan zit je in het team. Dus dat is mijn doel voor dit jaar. Ik heb hier ook weer aardig wat punten gepakt."

Kwalificatieprocedure

Zowel Europa als de Verenigde Staten vaardigt voor de Ryder Cup twaalf golfers af. Het Europese team bestaat uit de vier beste spelers van de Europese Tour (Race to Dubai), aangevuld met de vijf beste Europeanen op de geschoonde wereldranglijst (dwz: de vier besten van de Race to Dubai worden van de wereldranglijst gestreept, waarna de overgebleven vijf hoogst geplaatste Europeanen geselecteerd worden voor het Ryder Cup-team).

Ter completering van het team heeft coach McGinley nog drie wildcards ter beschikking. Bij de Amerikaanse ploeg krijgen de negen beste spelers op mondiale ranglijst een plek in het Ryder Cup-team en zijn er drie wildcards te vergeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl