NOS WielrennenAangepast

Terpstra wint Parijs-Roubaix

Niki Terpstra heeft de 112de editie van Parijs-Roubaix gewonnen.

De renner van Omega Pharma - Quick-Step sprong weg op zes kilometer van het Velodrome in Roubaix en bekroonde zijn solo met de zege.

Om 10.25 uur begon het peloton, met zeventien landgenoten, aan wat een stoffige editie van Parijs-Roubaix zou worden. De meute kreeg op de 256 kilometer lange route naar het Velodrome 51,5 kilometer kasseien te verteren, verdeeld over 28 helse stroken.

De 112de uitvoering begon, min of meer traditioneel, met een vroege vlucht. Acht man (Tim de Troyer, David Boucher, Michael Kolar, Clément Koretzky, Kenny Dehaes, Andreas Schillinger, John Murphy en Benoit Jarrier) namen na 23 kilometer de benen, pakten een op het oog stevige voorsprong (negen minuten) maar speelden geen rol van betekenis.

Bij het beruchte Bos van Wallers (tiende strook) slonk de marge zienderogen. Het peloton was door valpartijen en lekke banden in stukken uiteengereten.

Favorieten geteisterd door pech

De favorieten werden niet gespaard bij al het malheur. In een vroeg stadium reed Tom Boonen lek (zijn eerste lekke band ooit in de Hel), Alexander Kristoff ging na 140 kilometer onderuit, Peter Sagan smakte een paar keer tegen het wegdek en titelhouder Fabian Cancellara werd door een val van ploegmaat Hayden Roulston opgehouden. Kristoff, winnaar van Milaan-Sanremo gaf er na 170 kilometer de brui aan.

Met nog 61 kilometer te gaan werden Jarrier, De Troyer en Schillinger als laatsten van de vroege vluchters opgeraapt door een inmiddels flink uitgedund peloton.

Er ontstond daarna een zes man sterke kopgroep met onder anderen Bram Tankink (Belkin), Tom Boonen, Thor Hushovd en Geraint Thomas die met 0.15 marge begon aan de vijfsterren kasseistrook (de achttiende) Mons-en-Pévèle.

Vluchtpogingen Boonen en Sagan

Sagan besloot achter de groep-Boonen aan te gaan en kreeg Wynants met zich mee. Zij achterhaalden de zes bij de 23ste kasseistrook, op 23 kilometer van de finish. Daar liet Cancellara zich voor het eerst zien. Sagan zag dat een algehele hergroepering aanstaande was en ging weg met nog 21 kilometer te gaan.

Sagan zag eerst Cancellara, Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar en John Degenkolb aanhaken op de vijfsterrenstrook Carrefour de l'Arbre, de 25ste van 28 kasseistroken op zestien kilometer van de streep. Niki Terpstra, Sebastian Langeveld, Boonen, Thomas, Bradley Wiggins en Bert de Backer kwamen op tien kilometer langszij.

Koninklijke kopgroep in finale

Met al die kopstukken in de finale was het moeilijk inschatten wie er de eerste aanval zou plaatsen. Terpstra, rap maar kansloos tegen Degenkolb, Sagan en zijn eigen ploegmaat Boonen, probeerde het op zes kilometer en sloeg snel een fors gat.

Achter hem keken de favorieten elkaar aan. Boonen en Stybar, ploeggenoten van Terpstra, deden vanzelfsprekend niets en de rest treuzelde te lang. Terpstra pakte tien tellen, vijftien tellen, een halve minuut en wist toen hij de piste opdraaide dat de zege hem niet meer kon ontgaan.

Achter hem bleef Degenkolb drievoudig winnaar Cancellara voor in de strijd om de tweede plaats. Langeveld eindigde als achtste.

Zesde Nederlandse zege

Terpstra is de zesde Nederlander die de klassieker wint. Peter Post (1964), Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983) en Servais Knaven (2001) gingen hem voor. "Gigantisch dit. Echt te gek", zei een dolgelukkige Terpstra. "Het is de mooiste zege van mijn carrière."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl