NOS NieuwsAangepast

Ongelijkheid stijgt door crisis

De ongelijkheid tussen arm en rijk in Nederland is tijdens de crisis toegenomen. De rijkste 1 procent van Nederland bezit bijna een kwart van het totale vermogen. Daarmee hoort de verdeling tussen arm en rijk in Nederland tot een van de scheefste ter wereld, schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens het CBS hadden de 74.000 huishoudens die tot de rijkste 1 procent van Nederland horen in 2012 273 miljard euro vermogen. Dat is 23,4 procent van het totaal en goed voor gemiddeld 3,7 miljoen per huishouden.

Vóór de crisis in 2008 was dat nog 21,5 procent, ruim eenvijfde dus, van het toenmalige vermogen van 1300 miljard euro.

Kloof

Ook binnen de groep van 1 procent bestaan grote verschillen. De 7000 rijkste huishoudens hadden in 2012 102 miljard euro vermogen, gemiddeld 13,9 miljoen per huishouden. Dat is 8,7 procent van het totale vermogen in Nederland.

Het vermogen van de rijken bestond vooral uit (internationale) aandelen en ander kapitaal dat in waarde toeneemt. Bij de doorsnee burger bestaat het vermogen vooral uit het eigen huis en dat is tijdens de crisis flink in waarde gedaald.

Omdat de beurzen vorig jaar een uitstekend jaar hadden en huizen minder waard werden, ligt het voor de hand dat ook in 2013 de kloof tussen rijk en arm verder toeneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl