NOS NieuwsAangepast

Ruimtepitjes verbazen Japanse wetenschappers

In Nederland lijkt de lente dit jaar een paar weken te vroeg te zijn, maar in Japan staan wetenschappers helemaal versteld van de natuur. Een kerseboom is daar veel te vroeg begonnen met bloeien, zes volle jaren zelfs. Maar dat is pas het begin van het mysterie.

De vroege bloei zorgt voor veel vraagtekens bij de boeddhisten van de tempel waar de boom staat en bij de wetenschappers die de boom in de gaten houden.

Ruimtepitje

De kersenpit waaruit de boom is ontstaan heeft in 2008 een ruimtereis gemaakt naar het ISS in de bagage van een Japanse astronaut, samen met een 264 andere kersenpitten. Het pitje is in totaal 8 maanden aan boord van het ISS geweest en heeft in totaal 4.100 rondjes om de aarde gecirkeld.

Na de ruimtereis werden een aantal pitjes onderzocht in een laboratorium. Andere pitjes werden teruggestuurd naar de plek waar ze vandaag kwamen. Het pitje werd geplant bij een tempel in Gifu. Tegen beter weten in, want de pit kwam uit een stokoude boom die nog nooit nakomelingen had opgeleverd. Vier jaar geleden begon er een boom te groeien uit de pit, voor het eerst sinds 1250 jaar.

Te vroeg

De boom is nu vier meter hoog. Best imposant, maar het duurt minstens tien jaar voordat deze soort begint te bloeien. Niet dus.

Ook andere 'ruimtepitten' doen het goed. In Hokuto is een andere boom begonnen met bloeien, twee jaar voorop schema. Van de veertien plekken waar pitten zijn gezaaid, zijn op vier plekken bomen gaan groeien. Wetenschappers denken dat het verblijf in de ruimte ervoor zorgt dat de bomen eerder zijn gaan bloeien. Zeker weten doen ze dat natuurlijk niet: "Puur wetenschappelijk moeten ze zeggen dat we geen idee hebben," zegt biologe Tomita-Yokotani.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl