NOS WielrennenAangepast

Vijf miljoen kasseien, één favoriet

Na Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen wacht zondag de derde grote voorjaarsklassieker: Parijs-Roubaix. Met 5.886.720 kasseien een koers voor specialisten.

Of Alexander Kristoff, winnaar van Sanremo, zich onder die specialisten schaart? De Noor dichtte zich vooraf meer kansen toe in Vlaanderen dan in Roubaix. "Al werd ik hier in 2013 negende. Maar ik zal het af moeten leggen tegen renners als Fabian Cancellara en Tom Boonen."

Kristoff noemde daarmee de kemphanen die elk op een record mikken zondag. De Zwitser Cancellara kan zijn vierde kei in ontvangst nemen op de wielerpiste van Roubaix, waarmee hij de Belg Boonen en diens landgenoot Roger de Vlaeminck zou evenaren in overwinningen. Boonen kan op zijn beurt alleen recordhouder worden.

Omega Pharma - Quick-Step

De Belg zal beter voor de dag moeten komen dan afgelopen zondag, toen hij in Vlaanderens Mooiste als zevende (en pas als derde renner van zijn ploeg) over de finish kwam.

Toch kijkt Omega Pharma-Quick-Step voornamelijk naar de kopman om de eerste grote zege van 2014 bij te schrijven. "Begrijp me niet verkeerd, maar Zdenek Stybar en Niki Terpstra moeten nog bewijzen dat ze dat niveau hebben", zo legde ploegmanager Patrick Lefevere in Belgische media uit. Hij ging ook niet voorbij aan de knappe prestatie van Stijn Vandenbergh (vierde), maar zoals Terpstra kort na de koers al aanhaalde: hij was niet de man die in de kopgroep bij Cancellara hoorde te zitten.

Als de formatie van Lefevere een kans wil maken, zal ze als één blok moeten optreden. Dat wil voornamelijk zeggen: samenwerken en zoveel mogelijk mensen (Stybar, Terpstra) vroeg in de wedstrijd vooruit sturen. En dan hopen dat de gevreesde tempoversnelling van Cancellara lang op zich laat wachten.

Tempoversnellingen Cancellara

In 2006 ging de Zwitser, die eigenlijk helemaal niet van kasseien houdt, pas op 20 kilometer van de finish aan, op de strook Camphin-en-Pévèle. Vier jaar later verraste hij een onoplettende Boonen al op vijftig kilometer van de finish en in 2013 versnelde hij op 23,5 kilometer van de finish, op de strook Bourghelles à Wannehain, om vervolgens door te trekken op diezelfde strook uit 2006, Camphin-en-Pévèle.

Alleen Stybar kon vorig jaar volgen en samen reden ze naar de leiders toe, Vandenbergh en Sep Vanmarcke. Op de vijfsterrenstrook Carrefour de l'Arbre vielen Vandenbergh en Stybar letterlijk af, waarna Cancellara in de sprint Vanmarcke versloeg.

Vanmarcke, Van Avermaet

Het is niet ondenkbaar dat die twee het wederom gaan uitmaken. In Vlaanderen bleken ze over de beste benen te beschikken in de finale. "Maar als het even kan, laat ik het niet op een sprint aankomen", verklapte Vanmarcke al. Wellicht heeft hij in Greg van Avermaet een metgezel, want de Belg van BMC, in een vorig wielerleven toch een rappe man, moest dit voorjaar al twee keer passen in de finale: in de Omloop legde hij het in een sprint-a-deux af tegen Ian Stannard en zondag moest hij zijn meerdere erkennen in Cancellara, die over de rapste benen blijkt te beschikken in een koers van + 250 kilometer.

"Ik weet dat ik kan winnen. Het wordt toch wel tijd dat ik de nederlagen omzet in overwinningen", liet Van Avermaet optekenen.

Zestien Nederlanders

Er staan zestien Nederlanders aan de start in Compiègne (80 km ten noordoosten van Parijs). Van hen zijn er vier die een rol van betekenis kunnen spelen in de finale: Terpstra (derde in 2013), Sebastian Langeveld (zevende in 2013), Maarten Tjallingii (derde in 2011) en Lars Boom (zesde in 2012). Voor allen geldt dat ze het geluk aan hun zijde moeten hebben, willen ze alleen op de wielerbaan in Roubaix aankomen.

Of ze moeten profiteren van ploegenspel, zoals Servais Knaven deed in 2001. Hij is nog altijd de laatste Nederlandse winnaar van een 'Monument' (Sanremo, Vlaanderen, Roubaix, Luik en Lombardije).

Favorieten

***** Cancellara

**** Vanmarcke

*** Boonen, Van Avermaet, Terpstra

** Stybar, Vandenbergh

* Kristoff, Leukemans, Degenkolb

Live om 13.00 uur

Parijs-Roubaix is zondag vanaf 13.00 uur LIVE te volgen via NOS.nl, met commentaar van Mart Smeets en Maarten Ducrot.

Vanaf 13.40 uur is de wedstrijd te volgen op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl