NOS NieuwsAangepast

FAQ! Downloaden illegaal?

Illegaal downloaden is nu officieel verboden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vanmorgen bepaald in een rechtszaak over de thuiskopieheffing.

Hoe zit het precies?

Wat is dat? Thuiskopieheffing?

De thuiskopieheffing is een klein bedrag dat je betaalt wanneer je een lege cd of dvd koopt, om iets op te branden. Het idee is dat de maker gecompenseerd wordt, aangezien je film of cd niet koopt. Ook muziek of films die je uit 'illegale bron' hebt gedownload mag je kopiëren, omdat dat ook is opgenomen in de thuiskopieheffing.

Een lege dvd of cd is daarom duurder, en daar zijn de elektronicawinkels en ?fabrikanten niet blij mee. "Zonder die heffing zouden ze meer kunnen verkopen", zegt internetexpert Rachid Finge. Ze startten een rechtszaak tegen de Stichting Thuiskopie. Vanmorgen was de uitspraak.

Wat heeft het Hof gezegd?

Het Hof vindt dat er een verschil bestaat tussen materiaal dat je hebt gekocht, en materiaal dat je uit 'illegale' bronnen hebt verkregen. De thuiskopieheffing gaat niet op bij materiaal dat je downloadt.

Wat zegt dat?

Dat betekent volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet dat als je iets uit 'illegale' bron downloadt, het in strijd is met het auteursrecht. Het valt dan niet meer onder de thuiskopieregels. En dus is het verboden. Per direct.

Staatssecretaris Teeven zegt dat downloaden uit 'illegale bron' nu per direct verboden is. Een downloadverbod dus.

Mag ik nu nog downloaden?

Downloaden mag, zolang het maar niet uit 'illegale' bronnen is. Een film gratis downloaden op een torrent-site mag dus niet, een liedje via iTunes kopen en downloaden wel.

Uploaden, dus het aanbieden van auteursrechtelijk beveiligd materiaal, was al verboden.

Wat gebeurt er als ik toch illegaal download?

Nu nog niks. Het Hof zegt dat downloaden uit illegale bronnen verboden is, maar de wetgeving is daar nog niet op aangepast. Staatssecretaris Teeven komt over twee weken met een plan. Er zal dus iets veranderen in de toekomst, maar het is nog onduidelijk wat.

Volgens Rachid zijn er wereldwijd maar heel weinig mensen die zijn gepakt omdat ze een keer een liedje hebben gedownload. En volgens Engelfriet is het lastig om te achterhalen wie er downloaden uit 'illegale bron'.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl