NOS NieuwsAangepast

Leerlingen onwel op school Joure

Tijdens een gymles op het Bornego College in Joure zijn vier meisjes van 12 en 13 jaar onwel geworden. De oorzaak is onduidelijk. Het lag niet aan de lucht in de gymzaal en een andere mogelijke oorzaak - dat ze vervuild water hebben gedronken - lijkt ook onwaarschijnlijk.

Een van de meisjes raakte tijdens de gymles rond 12.10 uur buiten bewustzijn; de andere drie hadden klachten als misselijkheid, duizeligheid en scheel zien. Een huisarts verleende eerste hulp. Daarna zijn de leerlingen per ambulance naar ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen gebracht.

Niet zorgwekkend

In de loop van de middag konden drie meisjes weer naar huis. De vierde lag rond 16.00 uur nog in het ziekenhuis, zegt locatiedirecteur Dirk Visser van het Bornego College. Hun toestand is volgens hem nooit zorgwekkend geweest. Ze zijn alle vier door de politie gehoord.

Direct na het incident werd de gymzaal ontruimd. De brandweer heeft metingen verricht, onder meer op de aanwezigheid van koolmonoxide. Daaruit zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen. De ruimte werd geventileerd en kon daarna weer worden vrijgegeven.

Waterflesjes

Daarna werd gedacht dat de meisjes onwel waren geworden door vervuild water. Ze zouden alle vier uit hetzelfde flesje hebben gedronken, maar volgens directeur Visser bleek dat niet te kloppen. Hij zegt dat twee meisjes uit dezelfde fles hebben gedronken en de andere twee niet. Uit voorzorg wordt de waterkwaliteit in de school onderzocht. In de gymzaal mag voorlopig niet worden gedoucht.

Waardoor de leerlingen dan wel ziek zijn geworden, blijft dus een raadsel. Mogelijk geeft het bloedonderzoek in het ziekenhuis uitsluitsel.

Piepjestest

Het incident gebeurde volgens de Friese nieuwssite Marrennijs.nl tijdens een zogenoemde piepjestest. Dat is een oefening, ook wel bekend als de shuttle run test, waarbij leerlingen tussen twee lijnen heen en weer moeten rennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl