NOS NieuwsAangepast

Illegaal downloaden mag niet meer

Ook in Nederland mag niet langer worden gedownload uit illegale bronnen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de thuiskopieheffing.

Die heffing is een belasting op bijvoorbeeld lege cd's, ter compensatie van de gemiste inkomsten door het downloaden van materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is. Maar de wetgeving daarover raakt ook aan de kwestie van (illegaal) downloaden.

In Nederland wordt nu, anders dan in de meeste andere landen, geen onderscheid gemaakt tussen het downloaden uit legale of illegale bronnen. Die situatie is volgens het Hof niet langer houdbaar.

Volgens het Hof zijn de auteursrechten in Nederland niet goed beschermd. Ook zou het illegaal verspreiden van muziek, films en boeken door de huidige regelgeving worden aangemoedigd.

Wet aanpassen

ICT-jurist Arnoud Engelfriet, gespecialiseerd in internetrecht, zegt dat het arrest betekent dat mensen die downloaden uit illegale bron ineens in strijd met het auteursrecht handelen.

De wet moet volgens hem zo worden aangepast dat downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan is onder de thuiskopieregels. Alleen downloaden uit legale bronnen zou dan nog mogen.

Engelfriet weet nog niet wat de gevolgen zijn voor individuen die illegaal downloaden. Hij wijst erop dat het lastig is om te achterhalen wie downloadt uit illegale bron.

Brein

Stichting Brein, een anti-piraterijorganisatie, is blij met de uitspraak van het Hof. De stichting laat weten zich ook in de toekomst vooral te richten op het aanpakken van illegale winkels op internet en niet op individuele downloaders.

Staatssecretaris Teeven zegt dat de uitspraak van het Hof betekent dat downloaden uit illegale bron nu niet meer mag, en dat die consequenties heeft voor Nederlandse downloadheffingen. Hij stuurt binnen twee weken een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij zal laten weten wat hij gaat doen.

De Tweede Kamer wil opheldering omdat onduidelijk is wat het downloadverbod precies inhoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl