Illegaal downloaden mag niet meer
Ook in Nederland mag niet langer worden gedownload uit illegale bronnen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de thuiskopieheffing.
Die heffing is een belasting op bijvoorbeeld lege cd's, ter compensatie van de gemiste inkomsten door het downloaden van materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is. Maar de wetgeving daarover raakt ook aan de kwestie van (illegaal) downloaden.
In Nederland wordt nu, anders dan in de meeste andere landen, geen onderscheid gemaakt tussen het downloaden uit legale of illegale bronnen. Die situatie is volgens het Hof niet langer houdbaar.
Volgens het Hof zijn de auteursrechten in Nederland niet goed beschermd. Ook zou het illegaal verspreiden van muziek, films en boeken door de huidige regelgeving worden aangemoedigd.
Wet aanpassen
ICT-jurist Arnoud Engelfriet, gespecialiseerd in internetrecht, zegt dat het arrest betekent dat mensen die downloaden uit illegale bron ineens in strijd met het auteursrecht handelen.
De wet moet volgens hem zo worden aangepast dat downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan is onder de thuiskopieregels. Alleen downloaden uit legale bronnen zou dan nog mogen.
Engelfriet weet nog niet wat de gevolgen zijn voor individuen die illegaal downloaden. Hij wijst erop dat het lastig is om te achterhalen wie downloadt uit illegale bron.
Brein
Stichting Brein, een anti-piraterijorganisatie, is blij met de uitspraak van het Hof. De stichting laat weten zich ook in de toekomst vooral te richten op het aanpakken van illegale winkels op internet en niet op individuele downloaders.
Staatssecretaris Teeven zegt dat de uitspraak van het Hof betekent dat downloaden uit illegale bron nu niet meer mag, en dat die consequenties heeft voor Nederlandse downloadheffingen. Hij stuurt binnen twee weken een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij zal laten weten wat hij gaat doen.
De Tweede Kamer wil opheldering omdat onduidelijk is wat het downloadverbod precies inhoudt.
Druk om te versoepelen groeit, maar 'coronacadeau' kan averechts werken
Na ruim een jaar coronacrisis wordt de roep om versoepelingen sterker. Dat heeft ook zijn weerslag op de campagnes.
Ontvoeren schoolkinderen is in Nigeria inmiddels een 'winstgevende onderneming'
Sinds december werden in het West-Afrikaanse land meer dan 600 kinderen ontvoerd terwijl ze op school zaten. Dat komt deels doordat de overheid in het geheim losgeld betaalt.
Divers, afgeschermd en veel royalty: dit is de nieuwe school van prinses Alexia
De 15-jarige prinses vervolgt na de zomer haar middelbareschooltijd aan een kostschool in Wales. "Je zou je kunnen voorstellen dat zij daar iets anoniemer door het leven kan."