NOS NieuwsAangepast

"Speciale thuiszorg voor homo's"

Homoseksuele ouderen krijgen met allerlei vormen van discriminatie en uitsluiting te maken in de ouderenzorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Er komt daarom een speciale particuliere thuiszorgorganisatie voor homoseksuelen: Gay Care. Dat is hard nodig, zei de directeur van de organisatie Jan Nieuwenhuizen in het Radio 1 Journaal.

Waarom is een speciale organisatie voor homoseksuele ouderen nodig?

"Mensen moeten door het regeringsbeleid steeds langer thuis wonen. Ze zijn dan ook langer afhankelijk van thuiszorg. Dan moet er iemand over de vloer komen die je kan vertrouwen. Het blijkt dat er in de ouderenzorg veel discriminatie plaatsvindt. Mensen voelen zich onveilig. Dan krijg je situaties waarin mensen bijvoorbeeld de foto's van hun partner gaan verstoppen en thuiszorgmedewerkers niet durven te vertellen over hun leven."

Zijn die situaties een uitzondering?

"Uit onderzoek blijkt dat die situaties in zorginstellingen zeer regelmatig voorkomt. Dan kun je nagaan dat dit nog veel meer gebeurt in een situatie waarin mensen nog kwetsbaarder zijn, thuis met een thuiszorgmedewerker. Bij een speciale thuiszorgorganisatie voor deze groep weet je zeker dat homoseksualiteit geen probleem is."

Is de organisatie uit nood geboren?

"Wereldwijd ontstaan er steeds meer organisaties voor ouderen van gelijkgestemden. Op die trend haken wij in. Ook stellen we onszelf de vraag: hoe zouden wij willen dat onze zorg geleverd wordt? We zouden het op prijs stellen als er mensen over de vloer komen die iets begrijpen van ons leven en van onze keuzes. En dat je thuis niet het gevoel hebt dat je jezelf moet verantwoorden."

U begint in Amsterdam, waarom?

"Dat lijkt ons een logische keuze, omdat daar veel mensen wonen. Maar ook omdat de stad anoniemer is en mantelzorg moeilijk te realiseren. Voor homoseksuelen geldt vaak dat ze geen kinderen hebben. Dat maakt het lastig afhankelijk te zijn van de omgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl