NOS NieuwsAangepast

Marokkanen boos over oproep SVB

Een Marokkaanse migrantenvereniging roept oudere Marokkanen op om voorlopig niet mee te werken aan een verzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB vraagt ruim achtduizend Marokkaanse 65-plussers om hun Marokkaanse BSN-nummer door te geven. Daarmee controleert de bank of ze nog aan de eisen van een uitkering voldoen en geen fraude plegen.

De oproep schiet het Euro-mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo) in het verkeerde keelgat. "Het voelt als discriminatie", zegt voorzitter Abdou Menebhi.

Geld en grond

Het draait allemaal om de aanvullende inkomensvoorziening ouderen: de AIO-aanvulling. Dat is een soort bijstandsuitkering om ouderen met een onvolledig pensioen een redelijk inkomen te geven.

"De voorwaarde voor de aanvulling is dat je geen andere inkomsten hebt", zegt een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank. Met het Marokkaanse BSN-nummer kan worden gekeken of ouderen met een AIO-aanvulling huizen of grond in Marokko hebben.

Huilen

De oproep belandde vorige week bij Marokkanen in de bus en leidt volgens Menebhi tot onrust. "We hebben in twee dagen tijd ruim vijfhonderd telefoontjes gekregen", zegt hij. "Mensen van 70 of 80 jaar wonen hier al heel lang en voelen zich geïntimideerd. Sommigen bellen huilend op."

Volgens Menebhi wordt de hele Marokkaanse gemeenschap in het verdachtenbankje geplaatst. Hij vindt dat de SVB alleen een Marokkaans BSN-nummer mag opvragen als er een verdenking is van fraude. Emcemo organiseert deze week bijeenkomsten om ouderen voor te lichten over de oproep.

Het SVB weerspreekt de aantijgingen van discriminatie. "Wij doen elk jaar zo'n oproep en controleren elk jaar een andere doelgroep. Dit jaar zijn het mensen met een Marokkaanse achtergrond. Volgend jaar is het een andere groep", zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl